U niškom Domu zdravlja akcija za prevenciju raka grlića materice

Izvor: JužneVesti.com, 31.Jan.2018, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U niškom Domu zdravlja akcija za prevenciju raka grlića materice

Lekari će u četvrtak 1. februara od 10 sati do 12:30 u holu Doma zdravlja u Nišu razgovarati sa ženama o tome koliko su važni redovni ginekološki pregledi i rano otkrivanje malignih promena na grliću materice.

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se obeležava od 28. januara do 3. februara, u niškom Domu zdravlja će žene moći da čuju od lekara koliko su redovni pregledi kod ginekologa važni za njihovo zdravlje.

U toku akcije vršiće >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << se podela zdravstveno-vaspitnog materijala, o značaju ranog otkrivanja malignih promena na grliću materice - dodaju u Domu zdravlja.

Osnovna poruka koju žele da prenesu ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja može da se spreči. Ovogodišnjim sloganom - “Stop raku grlića materice” žele da apeluju na dame da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine treba da odvoje dan da posete svog lekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije

Žene koje dugo nisu ginekološki pregledane i nemaju svog izabranog ginekologa mogu da se jave Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Niš (ordinacija br. 55) kako bi uradile Papanikolau test i izabrale svog ginekologa - kažu u Domu zdravlja.

Inače, Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 2007. godine, nakon intervencije interesne grupe za rak grlića materice, kada je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju ove nedelje, a Srbija već 12. put aktivno učestvuje u tome.

Podsetimo, kako je prošle godine rekao načelnik Ginekologije Doma zdravlja Dušan Simić, iako nije potrebno posebno zakazivanje Papanikolau testa, na pregled dolazi malo i uglavnom iste žene.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.