“U kreiranje budžeta policije da se uključe i građani”

Izvor: JužneVesti.com, 18.Dec.2018, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“U kreiranje budžeta policije da se uključe i građani”

Građani nisu dovoljno uključeni u kreiranju gradskog budžeta, a pogotovu ne onog za lokalnu policiju, zaključci su stručnjaka na konferenciji u Nišu, pa poručuju policiji da građane koriste kao saveznike i da ih pitaju za sve što je vezano za bezbednost. Ipak, u centralizovanoj Srbiji i policiji, svesnu su da je ovakav scenario - utopija i naučna fantastika.

Na konferenciji “Učestvovanje građana u kreiranju lokalnih budžeta za policiju” rečeno je da je budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << MUP-a i dalje socijalan jer 75% ide na plate zaposlenih u policiji, kojih ima 41.000, a od toga 27.000 u uniformi. Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku navodi da su građani uključeni u budžetski proces, ali na pasivan način, jer samo pune budžet.

Milan Stefanović iz "Protekte" kaže da od građana treba praviti saradnike u planiranju.

Policija treba građane da koristi kao saveznike, mora da ih pita za sve što je vezano za njihovu bezbednost. Ja znam da je to utopija i da nemamo ni mnogo slučajeva dobre prakse u okruženju. Pre bilo kakvog ozbiljnog planiranja, moraju se obezbediti uslovi za dijalog između građana i policije - kaže Stefanović.

A u tom dijalogu, navodi Stefanović, napravila bi se ozbiljna analiza potreba na terenu - u jednom naselju građani žele više saobraćajne policije, u drugom naselju video-nadzor zbog huliganstva, u trećem možda žele da se više novca uloži da veći broj pozornika patrolira.

Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju napominje da građani moraju da kontrolišu bar deo budžeta, “kako bi shvatili da je to njihov novac”.

Nema dobre vlasti, postoji samo dobra kontrola vlasti - kaže Dašić.

Jedan od zaključaka konferencije je da će se narednih meseci formirati mreža nevladinih organizacija koja će delovati kao neformalna grupa zainteresovana za pitanja gradske bezbednosti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.