U Sinagogi uskoro izložba o Borivoju Stevanoviću

Izvor: JužneVesti.com, 19.Jan.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sinagogi uskoro izložba o Borivoju Stevanoviću

Više o prvom umetniku iz Niša koji je postao redovni član Srpske akadamije nauka i umetnosti Borivoju Stevanoviću, zainteresovani će moći da saznaju kroz izložbu o ovom akademiku i slikaru, koja se otvara 22. januara u niškoj galeriji Sinagoga.

Borivoje Stevanović je bio jedan od najstarijih i najistaknutijih umetnika prve generacije savremenih slikara, koja se pojavila početkom 20. veka.

Bio je učenik prve slikarske škole u Beogradu otvorene davne 1895. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Prvu samostalnu izložbu u Nišu priredio je 1898. u tadašnjem hotelu „Evropa“, a to je ujedno bila i prva slikarska izložba organizovana u gradu - navode organizatori.

Autorka postavke o Stevanoviću je viša kustostkinja Narodnog muzeja u Nišu i istoričarka umetnosti Mara Makarić.

Na otvaranju koje počinje u 12 sati, besedu o Borivoju Stevanoviću održaće istoričar umetnosti Srđan Marković, profesor na niškom Fakultetu umetnosti.

Inače, izložba je nastala u saradnji Narodnog muzeja i Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Nišu, koju imaju od prošle godine.

Galerija Sinagoga se nalazi u Davidovoj ulici, a otvorena je radnim danima, osim ponedeljkom, od 12 do 18 sati i vikendom od 10 do 15 sati. Zainteresovani će izložbu moći da posete do druge polovine februara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.