U Oficirskom domu izložba radova 12 umetnika na temu kapitalizma

Izvor: JužneVesti.com, 04.Nov.2019, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Oficirskom domu izložba radova 12 umetnika na temu kapitalizma

Video-instalacije, slikarstvo, fotografske instalacije, skulpture, oprostoreni crteži i kolaži, kao i gvaš, a na temu kapitalizma i (zlo)upotrebe čoveka biće izloženi u Oficirskom domu u Nišu, počev od utorka, 5. novembra. Izložba Niški salon 12/2 obuhvata radove 12 umetnika, koje su odabrali selektori Gordana Dobrić i Sava Stepanov.

Radove Jelice Radovanović, Dejana Anđelkovića, Nemanje Lađića, Milice Ružičić, Ivane Ivković, Ljiljane Jarić i Jovanke >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Mladenović odabrala je za izložbu istoričarka umetnosti i likovni kritičar Gordana Dobrić, koja o kapitalizmu piše u tekstu “Kapitalistički realizam i savremena vizuelna scena”.

Neki od aktuelnih fenomena kapitalizma koje živimo u našoj svakodnevici poput eksploatatorskog karaktera sistema, profita, prava na rad, pljačkaške privatizacije kapitalnih nacionalnih fabrika, odnosa države prema privatnoj svojini, konzumerizmu oličenog u novokomponovanom identitetu, uništavanju prirodnih resursa i eko sistema, samo su neki od narativa o kojima u tekstu Dobrićeve - kažu u GSLU.

Likovni kritičar Sava Stepanov za svoj deo postavke odabrao jedela Milana Jakšića, Gorana Despotovskog, Radoša Antonijevića, Nemanje Nikolića, Vuka Ćuka i Stevana Kojića.

U postavci izložbe radova šest umetnika sa savremene srpske scene prezentuje se njihova zabrinutost za status i egzistenciju čoveka u uvodnim decenijama XXI stoleća. Svojim izloženim delima umetnici reaguju na stanje sveta i rigidnu upotrebu čoveka pokušavajući da ukažu na poreklo aktuelnih promena i njihovu ideološku, političku i sociološku pozadinu - pišu u GSLU.

Otvaranje izložbe zakazano je za utorak od 19 sati, a ova postavka će stajati u Oficirskom domu sve do 30. novembra.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.