U Nišu krajem nedelje javna rasprava o novoj Medijskoj strategiji

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu krajem nedelje javna rasprava o novoj Medijskoj strategiji

Manjkavosti prethodne strategije, tehnološki napredak i mnogo drugih faktora stvara potrebu za novom Strategijom razvoja medija u Srbiji, a oni koji su zainteresovani za ovu sferu koja značajno utiče i na razvoj demokratije u društvu, mogu o tome da se informišu i daju svoje sugestije i predloge i u Nišu. Nacrt nove medijske strategije biće tema rasprave u petak 22. februara u skupštinskoj sali, od podneva.

Kako se navodi u pozivu za javnu raspravu, sve vezano za Nacrt >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << nove strategije može se dostaviti do 1. marta Kabinetu predsednika Vlade na mejl medijska.strategija@gov.rs ili poštom na adresu Nemanjina 11, 11000 Beograd, sa naznakom Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji.

Kako navode iz asocijacije lokalnih medija Lokal pres, Strategija razvoja sistema javnog informisanja u prethodnom periodu nije ostvarila svoje ciljeve zbog nedovoljno definisanih zakona i podzakonskih akata, kao i zbog nepoštovanja tih zakona.

Kao manjkavost navode i mešanje države u medije, što za posledicu ima "informisanje koje ne ostvaruje javni interes blagovremenog i objektivnog informisanja građana i stvara ambijent koji otežava poslovanje medija, smanjuje uredničke i novinarske slobode, ugrožava prava iz radnog odnosa zaposlenih u medijima".

Neophodno je doneti kvalitetne izmene i dopune medijskih zakona ili potpuno nove zakone i podzakonska akta koji treba da smanje etatizaciju medijske sfere (mešanje države), da uvedu kaznene odredbe za kršenje propisa u oblasti medija naročito u oblasti konkursnog sufinansiranja (izmene odluka komisija, ne raspisivanje konkursa...) - navode iz Lokal presa.

Inače, prethodna Medijska strategija važila je do kraja 2016. godine, a u kreiranju Nacrta nove, kako se navodi, učestovovala su nadležna ministarstva, medijska udruženja i visokoškolske ustanove.

Detaljnije informacije o javnoj raspravi i Nacrtu Strategije možete pročitati na sajtu Vlade Srbije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.