U Nišu dele auto-sedišta kupljena prošle godine, umesto kupovine novih planiraju subvencije za bicikle

Izvor: JužneVesti.com, 04.Mar.2021, 13:50

U Nišu dele auto-sedišta kupljena prošle godine, umesto kupovine novih planiraju subvencije za bicikle

Ne svi, već 228 roditelja može da očekuje da će dobiti besplatno auto-sedište u Nišu, jer je toliko ostalo nepodeljeno od prošle godine, a za ovu godinu pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković kaže da nabavku nisu planirali. Prema aktuelnom planu će umesto sedišta za decu dati 5 miliona dinara subvencija za kupovinu bicikala, a da bi u Nišu građani imali gde bezbedno da ih voze najavljuju i uređenje biciklističkih staza.

Svake godine se u Nišu od naplaćenih >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kazni za saobraćajne prekršaje kupuju auto-sedišta za decu, ali prema aktuelnom planu Saveta za bezbednost saobraćaja - ove godine to nije plan. Ipak neće sva deca moći da dobiju auto-sedište; foto: ni.rs

Pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković kaže da je prošle godine za oko 3 miliona dinara kupljeno ukupno 720 auto-sedišta, a od toga 228 koja nisu podelili uručiće roditeljima ove godine, jer je konkurs na koji se prijavilo njih 466 završen.

Međutim, Ivkovićeva kaže da ove godine nisu planirali nabavku novih, što znači da od 3.255 rođene dece prošle godine skoro 3.000 neće dobiti besplatno auto-sedište.

Ove godine za sada smo Programom predvideli nabavku bicikli. Program Saveta je donet na sednici Saveta, a procedura predviđa da saglasnost na Program daje Agencija za bezbednost saobraćaja. Očekujemo da ta saglasnost stigne i konačno ćemo Program dostaviti Gradskom veću na usvajanje, a u Nacrtu programa jesmo predvideli značajna sredstva za subvencionisanje kupovine bicikli - navodi Ivkovićeva.

Vladislava Ivković kaže da nisu planirali da kupuju nova auto-sedišta; foto: S. M. Na pitanje da prokomentariše odborničku inicijativu Miodraga Stankovića iz koalicije "Niš moj grad", koji je tražio da sva deca rođena u Nišu dobijaju besplatno sedište za automobil, kaže da je podržava, ali da nema para za sve.

Svakako takvu inicijativu uvek treba podržati, ali su sredstva kojima Savet za bezbednost raspolaže ograničena namenskim prihodima tako da u tom smislu i donosimo program. Ukoliko tokom godine ti prihodi budu dozvoljavali mogućnost za novu nabavku, mi ćemo kroz izmenu Programa sigurno i tako nešto sagledati. Za sada nismo više planirali nabavku auto-sedišta u ovoj godini - pojašnjava.

Program na koji se pomoćnica poziva je nedavno usvojio Savet za bezbednost saobraćaja i tada su saopštili da će najviše para dati za poboljšanje saobraćajne infrastrukture, nisu naveli koliko ukupno imaju para na raspolaganju i na šta će sve konkretno potrošiti.

Ivkovićeva to takođe nije objasnila, jer kaže da je za sada samo plan, a da će onog trenutka kada Agencija za bezbednost da saglasnost i kada ga usvoji Gradsko veće, Program biti dostupan na sajtu.

Još nisu odlučili ko će dobiti novac za kupovinu bicikla, ali kažu da će sagledati sve, i decu i starije; foto: JV / Vanja Keser Ono što jeste otkrila je koliko planiraju subvencija za kupovinu bicikli, a da bi u Nišu ovo prevozno sredstvo moglo bezbedno da se koristi, što trenutno nije moguće, najavljuje i uređenje biciklističkih staza.

Grad Niš planira i uređenje biciklističkih staza tako da bi zaista jedan sistem bezbednosti saobraćaja podigli na veći nivo i omogućili našim građanima, učesnicima u saobraćaju, da se osećaju što bezbednije. Za nabavku bicikli smo predvideli 5 miliona dinara, a uređenje biciklističkih staza - deo će se odvijati kroz aktivnosti preduzeća Putevi Srbije, a deo kroz gradske aktivnosti u zavisnosti od nadležnosti putne infrastrukture na teritoriji Grada - objašnjava pomoćnica.

Kaže da još nisu odlučili koji će biti kriterijumi za dodelu novca za kupovinu bicikla, a da im je cilj da budu sagledani i deca, stariji i zaposleni. Takođe navodi da razmatraju da novac daju kroz vaučere i svako ko se prijavi dobije fiksni iznos od Grada,. Kada će se ova najava ostvariti, kada počinje subvencionisanje, još je nepoznato.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.