U KLER-u tvrde da je Resalta u poslu od juna, ali sijalice u Nišu i dalje menja Parking servis

Izvor: JužneVesti.com, 22.Okt.2021, 09:26

U KLER-u tvrde da je "Resalta" u poslu od juna, ali sijalice u Nišu i dalje menja "Parking servis"

Još početkom juna je konzorcijum oko slovenačke kompanije Resalta, kako kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj - KLER, potpisao Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, rekonstrukciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja i od tada su, tvrde, počeli da rade. Međutim, na ulici se i dalje vide samo radnici “Parking servisa” kako menjaju sijalice i održavaju rasvetu.

Resalta je posao dobila još prošle jeseni na tenderu koji je raspisao >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << KLER, a zvanično joj je odobren ugovor u novembru na sednici Skupštine.

Međutim, problem je bio u dostavljanju bankarske garancije, kako je rečeno ranije u Kancelariji. Sada je, tvrde, i taj problem rešen.

Privatni partneri, odnosno konzorcijum firmi Reslata doo, Emporio team doo i Elgra vision doo preuzeli su posao 08.06.2021. godine, kada su u Nišu potpisali Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, rekonstrukciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja na teritoriji Grada Niša, što znači da su počeli da rade pre 4 meseca, sa dostavljenom bankarskom garancijom. Protokol o saradnji između Grada Niša i Elektrodistribucije Srbije, ogranak Elektrodistribucija Niš, potpisan je istog dana kada je konzorcijum uveden u posao - kažu u KLER-u.

Ovaj konzorcijum koji je istraživačka mreža BIRN još ranije povezivala sa premijerkom Anom Brnabić, preuzeo je veći deo rasvete u Nišu - 99%, odnosno 23.500 svetiljki.

Parking servis se još bavi javnom rasvetom; foto: printscreenToliko njih bi trebalo, prema ugovoru, da bude zamenjeno LED sijalicama i to za svega 9 meseci, kako je ranije govorio direktor KLER-a Dušan Radivojević.

Četiri meseca od uvođenja u posao su već prošla, a na ulicama Niša vidljivi su samo radnici Parking servisa koji održavaju ulične sijalice. Tako i u servisnim informacijama na sajtu Parking servisa stoji da će danas njihove ekipe raditi na zameni sijalica na teritoriji opštine Palilula i u Gornjoj Vrežini.

Tako da ostaje enigma hoće li Resalta uspeti da ispoštuje ugovor i modernizuje uličnu rasvetu u Nišu u predviđenom roku. Pitanja su poslata i slovenačkoj kompaniji i čekaju se odgovori.

Tu je i 15-godišnji period održavanja, a javno-privatno partnerstvo je takvo da bi slovenačka firma, koja je ovakve poslove već radila po Srbiji, ali i u Sloveniji, Hrvatskoj i Mađarskoj, trebalo da zarađuje na uštedi struje prouzrokovane LED rasvetom.

Garantovana ušteda je 73,37 % koju privatni partner mora na mesečnom nivou da obezbedi, u suprotnom se ne stiče uslov za naknadu privatnom partneru. To znači da nema dodatnih izdvajanja iz gradskog budžeta za samo vreme implementacije - rekao je ranije Radivojević.

Govoreći jezikom novca, očekivana ušteda je oko 100 miliona dinara ili 12 miliona kilovat-časova na godišnjem nivou.

Podsetimo, reč je o jednom od najvrednijih projekata poslednjih godina u Nišu, a vrednost samog posla je 1,6 milijardi dinara. Zadatak konzorcijuma koji je pobedio na tenderu je da u narednih 15 godina obnovi uličnu rasvetu u Nišu LED svetlima i da naprave uštedu struje.

Prošle jeseni je Resalta dobila na tenderu jedan od najvrednijih poslova u Nišu, u formi javno-privatnog partnerstva. Na konkursu je pobedila jagodinski Feman koji, kako je utvrdila Komisija, nije imao potpunu dokumentaciju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.