Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2018, 08:35

Tužila Sportski savez Niša, žali se i na diskriminaciju, u Savezu kažu "sve po zakonu"

Tužila Sportski savez Niša, žali se i na diskriminaciju, u Savezu kažu sve po zakonu

Gotovo 19 godina Gordana Zlatkov radila je u Sportskom savezu Niša, kako navodi, ali je poslednjih godina "preživljavala golgotu". Nedavno je dobila otkaz koji smatra nezakonitim, te je podnela tužbu protiv Saveza, ali generalni sekretar ove organizacije Predrag Pržić naglašava da je sve bilo po zakonu, te da je problem bio što nisu više imali potrebe za tim radnim mestom.

Pozivajući se na godine radnog staža i to što je, navodi, do pre tri godine sama završavala poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koje sada obavlja nekoliko osoba, Zlatkov smatra da nikako nije mogla biti tehnološki višak, kojim je proglašena.

U rešenju o otkazu stoji da Savez više nema potrebe za "obavljanjem poslova na kojima zaposlena radi", što se u tužbi Zlatkov ocenjuje kao trivijalno objašnjenje, nedovoljno za otkaz.

Vođen prethodnim, zaključujem da je ceo postupak otkazivanja radnog odnosa tužilje krajnje nezakonit i da je sproveden manipulisanjem zakona, s ciljem da se zaobiđu ograničenja kojih se poslodavac mora pridržavati prilikom oglašavanja zaposlenih tehnološkim viškom, te njihovim otpuštanjem - piše u tužbi.

Međutim, generalni sekretar Saveza Pržić ističe da je sve bilo po proceduri i da je ispoštovano sve, od rokova, pa do zarada i otpremnine.

Doneta je sistematizacija, ne postoji potreba za tim radnim mestom, to mesto je ukinuto, nama je budžet smanjen više nego duplo, morali smo da uradimo takvu stvar. Da je bio bilo ko drugi, taj drugi bi se bunio. Ona je dobila otkaz kao što je mnogo ljudi dobilo otkaze, a nije se našlo u novinama - priča Pržić.

Sem samog otkaza, prema tužbi, problematično je i to što je mesto "administrativni referent", na kome je Zlatkov radila, Pravilnikom ukinuto oktobra prošle godine. Ipak, ona nije odmah izgubila posao, već je narednih 7 meseci obavljala, kako ona kaže, "nepostojeći posao", sve do maja ove godine, kada je i zvanično otpuštena.

Po Zakonu o radu, sistematizacija nije obavezujuća da neko dobije otkaz. Mi smo morali da ispoštujemo zakonske normative, a to je da ona prvo dobije otpremninu, pa onda da dobije rešenje o otkazu ugovora o radu. Kada smo dobili novac da isplatimo otpremninu, da isplatimo nju kao nekog ko je morao biti ispoštovan pre procedure razrešenja, onda smo tek došli na tu temu - objašnjava Pržić.

Osim na sumnjive okolnosti prilikom otkaza, tužilja Gordana Zlatkov žali se, doduše ne preko Suda, i na uslove u kojima je radila prethodnih godina. Između ostalog, tu je i prošlogodišnja degradacija njene pozicije na mesto "pomoćni radnik", koje zahteva niži stepen stručne spreme. Zbog toga je reagovala i Inspekcija rada u Nišu, piše u tužbi, te je Zlatkov vraćena na poziciju "administrativni referent".

Preživela sam golgotu i disriminisana sam i zlostavljana na radu. Samo se meni kontrolišu dolasci i odlasci s posla i pauze, nemam ista prava kao i ostali zaposleni i oduzimaju mi se sredstva za rad, prvo mi se uzima referat, delovodnik, pečat, knjiga računa sa obrazloženjem da sam lice od nepoverenja - priča Zlatkov.

Sem promena pozicija, Zlatkov je menjala kancelarije, pošto je na neko vreme poslata na ispomoć u Rukometni klub Železničar, koji je tada bio u blokadi i zbog čega, kaže Zlatkov, nekoliko plata nije primila.

Po isteku udgovora na određeno u "Želji" Zlatkov se vratila u Sportski savez Niša, ali je nakon toga "prosleđena" u kancelariju Sportskog saveza Niška Banja na Vrtopu, gde kaže da nije imala ni posla ni uslova za rad.

Mogu vam reći da je strašno kad vam neko vređa inteligenciju, nema nikakvog posla niti ko kontaktira sa mnom, sve dok ja ne pozovem, iako mi je oduzet službeni mobilni telefon, a svi ostali zaposleni imaju mobilne telefone što znači da sam i u tom pogledu diskriminisana - priča Zlatkov.

Zbog brojnih neprijatnih situacija u kojima se našla tokom poslednjih godina rada u Sportskom savezu, kako Zlatkov tvrdi, obraćala se i raznim institucijama i osobama, počev od gradonačelinka Niša Darka Bulatovića, većnika za sport Branislava Kačara, poverenika Srpske napredne stranke Zvezdana Milovanovića, preko Inspekcije rada, Mobing centra Niš, pa do Niške inicijative, ali sve je, kaže, bilo bezuspešno - ili nisu hteli ili nisu mogli da pomognu.

Ona se svima redom obraćala i niko joj nije izašao u susret. Svaka inspekcija je dala pozitivno mišljenje o njenim uslovima na radu. Ja razumem da je ona nezadovoljna, ali ne razumem kako se ne pomiri sa tim da ne radi više. Nismo imali potrebu za tim radnim mestom i ukinuli smo ga - kaže Pržić.

Inače, iako je tužila Sportski savez zbog nezakonitog otkaza, Zlatkov ne želi da se vrati na posao, navodi se u tužbi, jer je "narušila poslovne odnose i poslovnu saradnju". Umesto toga, predlog je da se isplati naknada od 200.000 dinara, kao i troškovi parničnog postupka.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.