Tim studenata niškog PMF-a pobedio na programerskom takmičenju

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2018, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tim studenata niškog PMF-a pobedio na programerskom takmičenju

Programerski tim Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu u kome su studenti Ivan Stošić, Lazar Stamenković i Vuk Bibić, sa mentorom asistentom Nikolom Milosavljevićem, pobedio je na prestižnom regionalnom ACM SEERC nadmetanju u programiranju koje je održano u Rumuniji i time su obezbedili učešće na svetskom finalu, koje će biti održano marta 2019. u Portugaliji.

Kažu da je ACM SEERC najznačajnije takmičenje u svetu programiranja, a pobeda Nišlija >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << najveći uspeh srpskih programera u istoriji ovog takmičenja. Da je njihov rezultat izuzetno uspešan, dodaju, pokazuje i podatak da preko dve decenije nijedan tim iz Srbije nije prošao u svetsko finale.

Zamenik direktora Razvojnog centra kompanije Majkrosoft koja je bila kosponzor takmičenja Andreja Ilić ističe da je ACM za programiranje ono što je Vimbldon za tenis.

To je najveće i najuglednije studentsko takmičenje iz programiranja u svetu. Srbija ima jako dobre rezultate na internacionalnim olimpijadama za srednjoškolce, ali na univerzitetskom nivou kaskamo. Region u kome je Srbija važi za veoma težak, sa vrlo jakom konkurencijom. Ekipa iz Niša je već ostvarila ogroman uspeh osvajanjem prvog mesta u našem regionu. Nadamo se da je ovo početak domino efekta i da će rezultat biti nastavljen od strane drugih univerziteta u Srbiji - navodi Ilić.

Navode da je ovaj uspeh domaćih studenata i prolaz na najpoznatije svetsko programersko takmičenje iz oblasti algoritama pravi pokazatelj koliko je bitno podsticati i podržavati talentovane studente da razvijaju svoj potencijal, a deci treba omogućiti da se što pre upoznaju sa "svetom kodiranja".

Algoritamski način razmišljanja i analitički pristup koji programiranje razvija, stvaraju izuzetnu vrednost za koje god zanimanje da se mladi odluče tokom svog školovanja - napominju.

Inače, Razvojni centar Majkrosofta više od 10 godina na različite načine podržava učešće domaćih studentskih timova na ACM takmičnju, ističu, a ove godine su podržali 5 domaćih studentskih timova za takmičenje u Rumuniji i posebno će podržati tim studenata niškog PMF-a za pripreme i odlazak na svetsko finale.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.