The books of knjige: Slobode na Balkanu prividne, ali nas ne cenzurišu

Izvor: JužneVesti.com, 28.Avg.2019, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

The books of knjige: Slobode na Balkanu prividne, ali nas ne cenzurišu

Crnogorski komičari The books of knjige već više od dve decenije zasmejavaju ljude širom Balkana, a pre skoro dve godine napravili su i prvi dugometražni film Slučajevi pravde koji je u okviru kino-regiona prikazan i u Nišu. Iako ističu da su slobode na ovim prostorima samo prividne, oni dosad nisu cenzurisani, a u emisiji "15 minuta" rekli su da je razlog za to verovatno dugogodišnji rad i to što ne prelaze granice.

Dvojac iz The books of knjige - >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Aleksandar Radunović Popaj i Goran Vujović bili su gosti emisije "15 minuta", a osim smeha i komedije, govorili su i večitim mukama ovog društva - slobodi i cenzuri.

Njihov prvi film koji su napravili pre dve godine je prema mnogim kritikama brutalan i prillično ogoljena kritika društva, ali su i pored toga uspeli da dobiju podršku crnogorskog Ministarstva kulture.

Popaj kaže da se dosad nisu susretali sa cenzurom, ali misli da je verovatno bilo nekih pokušaja. Vujović je pojasnio i otkud podrška Minisarstva kulture.

Što se tiče pomoći Ministarstva kulture, tačno je da smo je dobili. Mi se bavimo ovim poslom nekih tridesetak godina na neki način smo uvezani za ovaj posao, a cifra koju su nam dodelili nije baš respektabilna, tako da ne možemo sad da se busamo s tim - ističe Vujović.

Čudno je, kaže, i to što osim manjeg problema u Crnoj Gori, nisu imali većih muka da organizuju projekcije filma širom Balkana.

To jeste čudno kad čovek pogleda film, a zna u kom prostoru živi i u kojim društvima mi svi funkcionišemo i onda to postaje malo čudno, ali jeste tako. Verovatno ovaj minuli rad koji sam pomenuo ima određenu ulogu u tome. Jer, barem u Crnoj Gori imamo određeno ime koje garantuje nekakvu sigurnost u tom smislu - pojašnjava.

Balkanski sindrom neslobode Popaj objašnjava time da je sloboda samo prividna, jer postoje mediji koji mogu da pišu sve i svašta o svakome, ali je problem to što su sistemi takvi i da na to ne utiču pojedinci.

Nisu za to krivi ni Vučić ni Milo, nego su sistemi takvi. Problem je što mi živimo u sistemima koji su neslobodni, nema to veze sa političarima konkretnim, kad oni odu doći će drugi - ističe.

"Buksovci" su nedavno objavili i mini-seriju u kojoj se bave ulaskom Balkanaca u Evropsku uniju - Svi ćemo se jednog dana kopat' u Evropu. Ističu da su time hteli da pokažu da naš mentalitet nije naviknut da funkcioniše po pravilima EU.

Ne treba nama ništa spektakularno da se desi, nećemo ući svi u neki ogromni bazen svi da plivamo i kad dođemo do te Evrope nećemo ni osetiti taj ulazak, to baš lagano ide. Ali nam treba promena mentaliteta, načina razmišljanja i doživljavanja ljudi i stvari oko sebe. Ali, to kod nas baš nije moguće, nemamo nikakve šanse - priča Goran.

Da li će The books of knjige napisati knjigu, da li postoje teme kojima se nikada ne bi bavili, kako nastaju njihovi skečevi i radio-emisije, ali i da li im je teže danas da zasmeju ljude nego pre 20 godina, koji im nadimak više prija - Pajtonovci ili savremeni Nadrealisti i da li ćemo pre u EU poslom ili sa svojom državom - saznajte u emisiji "15 minuta".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.