Sumraku bogova nagrada za najbolju predstavu na Teataru na raskršću

Izvor: JužneVesti.com, 19.Mar.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sumraku bogova" nagrada za najbolju predstavu na "Teataru na raskršću"

Među osam takmičarskih predstava na prvom niškom pozorišnom festivalu “Teatar na raskršću”, nagradu za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, žensku i mladu mušku ulogu odnelo je slovenačko ostvarenje Sumrak bogova, koje je ujedno bilo i poslednji odigrani komad.

Stručni žiri, žiri okruglog stola kritike i žiri novinara bili su saglasni da je Sumrak bogova bio najbolji komad izveden na festivalu. Predstava pozorišta iz Maribora ima izrazito tešku >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << temu, navode u žiriju, ali je uprkos tome napravila “autentičnu teatarsku magiju”.

Iz scene u scenu, kroz zanosan rediteljski rukopis i hvale vrednu glumačku igru, pulsira akutna dijagnoza današnjice – svako je i svi smo vinovnici sumraka u kom živimo. I bogovi, koji god, i sumraci hrane se našom snishodljivošću, pohlepom, strahovima, čak i čežnjama, nepromišljenošću takođe - obrazlaže žiri svoj izbor.

Iz ekipe Sumraka bogova dobio je nagradu i Dalibor Matanić za najbolju režiju, Nataša Matješec Rošker za ulogu Baronice Sofi fon Ešenbek, Petja Labović za ulogu Martina fon Ešenbeka, a za scenografsko ostvarenje Marko Japelj.

Pregršt nagrada pokupilo je i pozorište iz Sombora, koje se niškoj publici predstavilo autorskim projektom Kokana Mladenovića Kad bi Sombor bio Holivud. Tako je uloga Ernesta Bošnjaka, koju tumači Marko Marković odabrana za najbolju mušku, Tatjana Radišić za najbolje kostime, za scensku muziku Irena Popović Dragović, a za scenski pokret Andrej Kulešević.

Kraljevsko pozorište “Zetski dom na Cetinju” niškoj publici se predstavilo komadom inspirisanim Marksovim Kapitalom, a ansambl ove predstave dobio je specijalnu nagradu.

Kapital je izuzetnom predanošću, ogromnom energijom i zanatskim umećem plenio sa scene i ostavio moćan efekat - kažu u žiriju.

Sem ove specijalne nagrade, ansambl Kapitala poneo je još jedno priznanje, pošto je za najbolju mladu glumicu proglašena Jelena Laban “za snagu tragetkinje i zaigranost deteta”.

Nagrade, koje se sastoje od statuete i povelje "Teatra na raskršću", kao i para, pobednicima će biti uručene večeras, 19. marta. Ipak, pre dodele nagrada publika će imati prilike da pogleda još jedno ostvarenje, poslednje na premijernom "Teatru na raskršću", a koje nije u takmičarskom delu - Sarajevo 1914 - Mali mi je ovo grob.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.