Studenti ukazali na nedostatak javnih toaleta prilagođenih osobama sa invaliditetom

Izvor: RadioCity.rs, 20.Nov.2020, 16:03

Studenti ukazali na nedostatak javnih toaleta prilagođenih osobama sa invaliditetom

Aleksandra Pešić, Sonja Mijalković, Miša Vučković i Stefan Petrović čine tim koji je odneo pobedu u nadmetanju studenata u kreiranju najbolje kampanje javnog zagovaranja u okviru projekta Medijska i informacijska pismenost  u funkiji razvoja kritičkog mišljenja i zagovaranja mladih.
Dugo smo razmišljali o problemima u našem gradu, kaže Aleksandra Pešić studentkinja IV godine Filozofskog fakulteta u Nišu, na smeru Komuniciranje i odnosi sa javnošću. U potrazi >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << za problemom koji zahteva hitno rešenje, čuli smo za akciju koju je sprovela Urbana gerila ukazavši na problem javnih toaleta u gradu.To nas je podstaklo da razmišljamo u tom smeru. Uočili smo, ne samo da  gotovo i ne postoje javni toaleti u gradu, već  i da je od te nekolicine samo jedan prilagođen osobama sa invaliditetom. S toga smo zaključili da na tome mora da se radi,  priča naša sagovornica.
Mladi kažu da su pre samog pisanja projekta istraživali, i tom prilikom uradili anketu sa građanima Niša o tome da li su svesni postojanja ovog problema. Rezultati ankete su pokazali da ljudi problem prepoznaju tek kada im se skrene pažnja na to, objašnjavaju studenti.
Mislim da ne postoji svest u društvu o osobama sa invaliditetom, ili bar ne u dovoljnoj meri. Konkretno u budžetu grada za 2020. godinu odvojena je značajna količina sredstava za postavljanje rampi za prilaz javnim objektima. Takva rampa je recimo postavljena na Filozofskom fakultetu, ali na mnogim javnim mestima nije. Čak i tamo gde rampe već postoje dugo, nisu u potpunosti prilagođene njima, jer im ne mogu pristupiti svaka kolica, istakla je Sonja Mijalković, članica tima, takođe studentkinja IV godine Filozofskog fakulteta u Nišu, na smeru Komuniciranje i odnosi sa javnošću.

Ističu da je cilj kampanje da se donese skupštinska odluka o realizaciji projekta. Zamišljeno je da se projekat završi 3. decembra na Dan osoba sa invaliditetom. Dodaju da su imali veliku podršku od strane svojih kolega i profesora te da je potreban samo mali korak da se podstaknu pozitivne promene u društvu. Takođe su nam otkrili da su uputili poziv Gerilcima, koji su ih i inspirisali na akciju, te da bi jako voleli da im se i oni prudruže na dan realizacije projekta.
Kao značajan problem navode i medijsko izveštavanje o građanskom aktivizmu mladih. Konstantno je prisutno svega par medija koji prate i podržavaju akcije mladih. Sa druge strane ima i onih koji na nas gledaju poput marginalne grupe jer mi smo još zeleni, pa kako ćemo onda  mi doneti promene, kaže Mijalkovićeva i dodaje da udruženi možemo sve.
Projekat je realizovan u okviru zajedničkog regionalnog programa Dijalog za budućnost na teritoriji Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, uz finansijsku podršku UNESKA, UNICEF-a i UNDP-a. Projekat u Srbiji realizuje Fakultet političkih nauka u Beogradu.
U takmičenju je učestvovalo deset timova iz Niša, Beograda i Novog Sada. Nišlije prvo mesto dele sa timom iz Beograda.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.