Stanarima u Nišu zbog duga investitora prete izvršitelji, najavljuju protest za petak

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2020, 17:00

Stanarima u Nišu zbog duga investitora prete izvršitelji, najavljuju protest za petak

Na vrata 24 stanara jedne zgrade u Somborskoj ulici u Nišu zakucali su izvršitelji zbog duga investitora, od kojeg su kupili stanove još prošle godine i imaju overene kupoprodajne ugovore. Najavljeno im je da će izvršitelj u petak 10. jula pokušati da naplati dugove, odnosno da će ponovo doći da im popisuje stanove, te zato najavljuju protest.

Većina stanara još prošle godine je u celosti isplatila stanove u Somborskoj ulici u Nišu, a platili su i 14.000 dinara notaru >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << overu kupoprodajnih ugovora. Zbog duga investitora zgrada još nema upotrebnu dozvolu, a stanari zato još zvanično nemaju pravo svojine nad stanovima.

Zgrada nema upotrebnu dozvolu, upravo zato što ti koji su radili struju i lift, a kojima investitor duguje, nisu dali inspekciji elaborate i neće da daju dok im se ne isplati dug - pojašnjavaju stanari.

Pojašnjavaju da im izvršitelji ništa ne bi mogli da su stanovi i zvanično u njihovom vlasništvu, ali da su oni pravno učinili sve da se zaštite. Ipak, 24 porodice, od kojih većina živi u zgradi, sada su ugrožene, jer izvršitelj ne odustaje od naplate duga preko njihovih stanova.

Pre ovog izvršitelja je postupak pokrenuo drugi izvršitelj, koji je uvidom u dokumentaciju, kada je video da smo svi overili ugovore, što se na Katatsru vidi, njegov advokat je poslao odgovor da se zbog svih tih zabeležbi i viđenog stanja povlači iz postupka. Šta sad ovaj radi, ne znam, ali tu pravda ne postoji. Ukoliko pokušaju stanove da nam zabeleže i da odu do kraja da ih licitiraju i prodaju trećim licima, onda treba da se zatvori svih 5 notara u Nišu - napominju stanari.

I novom izvršitelju, koji im je najavio dolazak u petak, 10. jula, svi stanari su podneli prigovor, ali su dobili informacije da je sve odbijeno i da će pokušati naplatu. Zato su najavili i protest.

Mi ćemo biti ispred zgrade i mirnim protestom pokušati da odbranimo ono što nam pripada - najavljuju.

Napominju i da se izvršitelj oglušio o kupoprodajne ugovore, kao i prigovore, iako Kasacioni sud kaže da se u situacijama poput ove odluka preinačuje uvek u korist savesnih kupaca. Stanari zato zaključuju da u ovom slučaju izgleda bezakonje vlada.

Novinari su informacije o ovom slučaju tražili od Komore javnih izvršitelja, ali se njihovi odgovori još očekuju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.