Stanari Gornjomatejevačke transparentima protiv nove zgrade - traže sunce i zelenilo

Izvor: JužneVesti.com, 02.Jun.2020, 12:16

Stanari Gornjomatejevačke transparentima protiv nove zgrade - traže sunce i zelenilo

Nakon što su saznali da su izdate dozvole da se u blizini njihove izgradi nova zgrada stanari u Gornjomatejevačkoj ulici u Nišu u znak protesta na zgradi u kojoj žive razvili su transparente poput "Hoćemo zelenu povšinu", "Stop investitorskoj mafiji" i "Ranč prokletih", a planiraju da predaju i peticiju.

Stanari smatraju da bi im nova zgrada zaklonila sunce i oduzela priliku da dobiju zelenilo što im je, kažu, obećavano kada su kupovali stanove 2013. godine, te da je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << to upravo jedan od razloga što su se odlučili za ovu lokaciju.

Prema rečima upravnika ovih zgrada Milorada Mikuljanca, transparenti su samo početak njihove borbe, pa žele da uključe i stanare okolnih zgrada i predaju peticiju. Borba će, kaže, biti dugoročna. Na brojnim terasama postavljeni transparenti sa različitim porukama; foto: A. S.

Mi hoćemo da podignemo celo naselje, da se promeni to, da bude šetalište. Ako prođe ova prva zgrada, planiraju tri zgrade da dignu. Duša ovog naselja što je ostala i to će da nam uništi. Propis je ispunjen, ali niko nije pitao da li to ugrožava naselje, estetiku, kontinuitet, na šta će da liči? Imamo takav slučaj preko puta, da ljudi nemaju beo dan - priča upravnik zgrade.

Planovi regulacije jesu dosad menjani, ali nije i njihova namena - iz dokumenata se može videti da je ovo mesto uvek bilo planirano za izradnju stambenog prostora.

Na transparentima koji su osvanuli na brojnim terasama i ogradi požarnog stepeništa ulaza 112 e i ž, a koji su pristigli redakciji Južnih vesti sa nekoliko adresa, za "investitorski urbanizam" krive Komisiju za planove Niša, čije su članove pobrojali i napisali da su im oni "oduzeli sunce". I pre nego što su postojeći stanovi prodati zemljište oko njih planirano za stambene objekte; foto: Print screen

Ipak, zamenik predsednika ove komisije i sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju Niša Igor Igić kaže da oni samo sporovode planski dokument, kao i da je ispoštovan planski dokument kada je reč o udaljenosti dve zgrade, jer ona iznosi polovinu visine više zgrade.

Nijednim planskim dokumentom tu zelenilo nije bilo predviđeno. On je usvojen još 2004. godine, pa je imao izmene. I kada se njihova zgrada gradila mogli su da vide da tu nije bilo predviđeno zelenilo, bilo je predviđeno za stanovanje. Moraju da se gledaju planska dokumenta - ispričao je Igić.

Inače, stanari zgrade u Gornjomatejevačkoj 112 već su ukazivali na brojne probleme kada je reč o uređenosti njihove okoline i kažu da se situacija što se tiče toga popravila. Međutim, zebnje vezane za novi komšiluk obistinile su se.

Investorski urbanizam nije novina u Nišu, iz nekoliko delova grada stigle su pritužbe na zgrade koje "niču" odmah pored njihovih. Verovatno najglasniji bili su stanovnici zgrada na Bulevaru Nemanjića, jer su time ostali kako bez sunčevih zraka, tako i bez zelenila, parkinga i mobilijara za decu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.