Srpska muzika u izvođenju američkog hora oduševila Nišlije

Izvor: RadioCity.rs, 17.Maj.2019, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska muzika u izvođenju američkog hora oduševila Nišlije

Prvo su nastupili domaćini ovog lepog muzičkog druženja - Akademski hor Studentskog centra Niš, predvođen dirigentom mr Zoranom Stanisavljevićem, a zatim je nastupio hor „Schola Cantorum“, koji je predvodio dirigent dr Stephen Caldwell. 
Horisti iz Amerike su izveli brojne numere u holu niškog Univerziteta, bodreni aplauzom publike koja je bila oduševljena njihovim interpretacijama tradicionalnih pesama sa našeg govornog područja i odličnim izgovorom srpskih reči.
„Mislim >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << da je sinoćni koncert  pokazao da muzika zaista ne poznaje granice i tako lako povezuje različite kulture i narode. Prezadovoljan sam da smo ugostili takav ansambl kakav je hor Univerziteta Arkanzas „Schola Cantorum“ i izvanrednog maestra profesora Stivena Koldvela.“, navodi mr Zoran Stanisavljević, dirigent Akademskog hora SKC-a. 

On dodaje da je publika mogla da čuje briljantna izvođenja kompozicija srpskih autora kao i dela američkih kompozitora. 
„Sama činjenica da je ovaj ansambl odlučio da interpretira srpsku muziku čini čitav događaj veoma značajnim u okviru kulturne razmene i naravno da ovaj susret znači početak saradnje sa našim američkim prijateljima!“, zaključuje on.
Hor iz Amerike je na početku zapevao kompoziciju Stevana Mokranjca „Aliluja“, a zatim izveo i „Slavite gospoda“, Mokranjčevog „Kozara“ i „Heruvimsku pesmu“, ali i makedonsku  narodnu pesmu „Sedna baba na večera“, uz pratnju perkusioniste Borisa Bunjca, profesora FU. 
Oni su, zatim, Nišlijama želeli da približe i amerčke kompozicije te su tako pored ostalih izveli i „The black oak tree“, „Elijah Rock“, „When I fall in love“...

Na samom kraju koncerta gosti iz Amerike su sa domaćinima – Akademskim horom Studentskog kulturnog centra Niš, zajednički otpevali i „Nišku banju“, koja je sve pristune podigla na noge. Dirigent hora iz Amerike je tada i poručio: „We love Niš“!
Inače, hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu postoji više od pola veka. Tokom pedeset godina rada, nastupao je na brojnim takmičenjima širom sveta, a održava oko dvadeset koncerata svake akademske godine. U Nišu su nastupili u okviru svoje internacionalne koncertne turneje po Srbiji. Oni su čitav prolećni semestar proveli proučavajući srpsku pravoslavnu ali i svetovnu i etno muziku, koju je publika čula na sinoćnjem koncertu.

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Hor iz Amerike u Nišu

Izvor: JUGpress.com, 17.Maj.2019

NIŠ..Prestižni hor „Schola Cantorum“ Univerziteta u Arkanzasu iz Amerike, sinoć je prvi put nastupio u Nišu. Izvođenjem pesama na srpskom jeziku, ali i poznatim melodijama koje su doneli iz svoje domovine , umetnici su oduševili nišku publiku...Koncert su otvorili domaćini – Akademski hor...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.