Srednjoškolci nosioci ekoloških promena u Nišu

Izvor: RadioCity.rs, 07.Nov.2020, 23:59

Srednjoškolci nosioci ekoloških promena u Nišu

Prehrambeno - hemijska škola ima status međunarodne Eko-škole. Smer Tehničar zaštite životne sredine, u  ovoj školi je otoren pre petnaest godina. Do sada je obučeno oko 500 lidera održivog razvoja, kaže Dejan Gičevski, nastavnik stručnih predmeta u Prehrambeno - hemijskoj školi i dodaje da su rado prihvatili partnerstvo na projektu kako bi mladima podigli svet o značaju životne sredine, a oni to zatim preneli svojim vršnjacima, roditeljima, komšijama.
Nastavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << Gičevski kaže da su mladi svesni ekološkog problema i da se rado uključuju u različite akcije, ali je važno predstaviti im to na kretivan način. Ako im kroz različite radionice, predavanja, obuke pružite mogućnost da se i sami izraze oni će se truditi da  doprinesu zaštiti životne sredine na različite načine. Mlade treba motivisati, mi smo to uspeli kroz različite radionice, kaže naš sagovornik.

U okviru projekta organizovane su radionice o pisanju projekata iz oblasti zaštite životne sredine - Eko projekat, kreiranja medijskih proizvoda - Eko reportaža i izrade umetničkih predmeta od reciklažnog materijala - Eko art.  Na ovim radionicama je učestvovalo oko trideset učenika i dvanaest nastavnika, različitih smerova i sekcija.
Jedna od učesnica koja je uzela učešća u projektu, Korubuc Damjana učenica druge godine Prehrambeno - hemijska škole kaže da mi drugu planetu nemamo i da je važno da vodimo računa o ovoj. Objašnjava da je članica ekološke sekcije i da je deo Eko patrole. U Eko patroli učestvuje od  4  do 6 učenika iz svakog odeljenja bez obzira  na obrazovni profil. Trudimo se da doprinesemo zaštiti životne sredine i kontrolišemo kako se odlaže otpad, bez obzira da li je reč o papiru, limenkama, plastici ili starim baterijama. Staramo se da bude odložen na pravi način, kaže Damjana i dodaje  da na kraju svake školske godine Eko patrola upoređuje količinu sakupljenog otpada u odnosu na raniji period i koliko je reciklaža tog otpada doprinela uštedi vode i električne energije. Ako želimo da budemo čisti i zdravi moramo da brinemo o svom okruženju jer bi priroda mogla da nam vrati na duplo gori način, zaključuje ona. 

Jelena Prokić, učenica IV razreda Prehrambeno-hemijske škole i članica novinarske sekcije učestvovala je u izradi Eko reportaže. Jelena kaže da većina građana niije  zadovoljna higijenom u gradu, a sa druge strane oni sami ne doprinose njegovoj čistoći. Nije to njihova krivica, o ovoj temi se ne priča dovoljno u medijima, ekološka svest postoji u teoriji, ali nažalost u praksi nije tako. Ovaj projekat je doprineo tome da budem istrajna u svojoj želji da i sama postanem novinar i ukažem na ekološke probleme koji su jako važni, a  o kojima se ne priča često.
Tokom novembra biće održana onlajn radionica Zelena zanimanja, u kojoj će učestvovati više od osamdeset učenika istog smera. Učenicima će biti predtavljen novi obrazovni profil u domenu zaštite životne sredine.
Specifičnost projekta se ogleda u učešću učenika i profesora Umetničke škole Niš, kao i studenata, asistenata i profesora Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Niš, koji uz ostale predavače, učenicima Prehrambeno-hemijske škole prenose svoja znanja i iskutva Na taj način se unapređuje komunikacija između vršnjaka, povezuju i umrežavanju srednje škole međusobno kao i srednje škole i visokoškolske ustanove, kaže Ivana Lukić predsednica klastera Zelena gradnja u Nišu menadžerka na projektu.
Nosilac projekta je Udruženje građana Zelena gradnja. Projekat se sprovodi  uz podršku Ministrastva zaštite životne sredine, a u partnerstvu sa Prehrambeno - hemijskom školom, Umetničkom školom i Građevinsko-arhitektonskim fakultetom.
Radovi učenika biće predstavljeni na Sajmu zelenih ideja, kada to epidemiološka situacija dozvoli, a do tada  će po završetku projekta široj javnosti biti dostupni na sajtu Zelene gradnje i partnera na projektu, kao i na Ju Tjub kanalu.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.