Srednjoškolce iz Nevesinja i Niša spojio Nevesinjski ustanak

Izvor: JužneVesti.com, 01.Nov.2019, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolce iz Nevesinja i Niša spojio Nevesinjski ustanak

Uzajamne posete srednjoškolaca iz Nevesinja i Niša, tokom kojih su imali prilike da čuju predavanja, prisustvuju kulturnom programu, posete bitne kulturno-istorijske spomenike i druže se, organizovane su u okviru projekta koji se bazira na naučno-istorijskim istraživanjima na temu međunarodne podrška Nevesinjskom ustanku.

Pre godinu dana saradnja je uspostavljena između niške Gimnazije “Bora Stanković” i Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić” iz Nevesinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a nedavno su učenici dočekali i da posete ove gradove. Tokom svoje posete Nišu đaci su slušali predavanje profesorke Ružice Pavlović koja je po prvi put predstavila dokument koji, kako sama kaže, menja zvaničan stav o odnosu Srbije prema Nevesinjskom ustanku. Srednjoškolci iz Nevesinja posetili su Ćele-kulu i Bogosloviju; foto: privatna arhiva

Predavanje na temu istorija eparhija Zahumsko-hercegovacke i Niške održano je u sali Crkve Svetog cara Konstantina. Uvodničar sam bila ja, a predavači paroh Branko Kalaba i đakon Dalibor Midić, predstavnik Eparhije niške. Takođe, ovu saradnju su upotpunili i horisti etno grupe Simonida, kao hor gimnazije iz Niša. U programu su učestvovali i glumci amateri - priča Pavlovićeva.

Đaci bili gosti Bogoslovije; foto: privatna arhivaI niški đaci su putovali u Nevesinje, gde su obilazili galerije i značajna istorijska mesta: selo Krekovi, u kome je izbio Ustanak, Prebilovace, manastir Žitomislić i Mostar.

Na kraju posete izvršena je evaluacija i konstatovano je ogromno zadovoljstvo zbog lepog dočeka i čvrstih prijateljskih veza. Profesori su, polazeći od toga da imaju ulogu predstavnika grada, preuzeli odgovornost dalje saradnje. Učenici su stekli trajna i divna prijateljstva - završava Pavlovićeva.

Sve u svemu, utisci Nišlija o ovoj poseti bili su najlepši, zaključuje Pavlovićeva, pa planiraju da saradnju nastave i u drugim oblastima, poput privrede, turizma i sporta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.