Slučaj Novice Antića - kršenje vojne discipline ili politički montirani proces?

Izvor: RadioCity.rs, 23.Nov.2017, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Novice Antića - kršenje vojne discipline ili politički montirani proces?

Sala je danas bila mala da primi sve pripadnike Vojnog sindikata, Policijskog sindikata, Udruženja ratnih veterana i druge koji su želeli da Novici Antiću pruže podršku, tako da je deo njih ostao da čeka ishod suđenja ispred zgrade Vojno disciplinskog suda.
Da podsetimo, prethodni pretres, septembra meseca, je prekinut zbog toga što su Antićevi branioci tražili izuzeće sudije "zbog pristrasnosti" a i zbog toga što novinarima nije bilo dozvoljeno  tada da prisustvuju suđenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << što danas nije bio slučaj.
Novica Antić je i na današnje suđenje došao obučen u građansko odelo a ne u uniformu, pa je sudija Ivan Dimić, pozivajući se na zakon o uniformi, tražio da o tome bude sastavljena službena zabeleška, obavešteni Antićevi pretpostavljeni, kako bi "bile preduzete odgovarajuće disciplinske mere". 

VOJNO DISCIPLINSKI TUŽILAC: "Antić je povredio disciplinu!"
Vojni disciplinski tužilac je pročitao tužbeni zahtev, kojim se Antiću stavlja na teret da je "kao profesionalno vojno lice, stariji vodnik prve klase na službi u VP2834/6 Kraljevo, u više navrata u periodu od 27 novembra 2016. do sredine aprila 2017., sa umišljajem, kao predsednik Vojnog sindikata Srbije, učestvujući u protivpravnim sindikalnim aktivnostima, koje se odnose na  operativnu sposobnost, opremljenost, naoružanje, vojnu opremu, komandovanje i rukovođenje u Vojsci Srbije, unutrašnje odnose u Vojsci Srbije, koje se zasnivaju na načelima subordinacije jednostarešinstva, te i tokom predizbornih aktivnosti za izbor Predsednika Republike Srbije, svojim javnim nastupima sa delom predsedničkih kandidata, povređujući načela političke neutralnosti, postupio suprotno odredbama čl 13 stav 1, tačka 7 i člana 14 stav 1 Zakona o Vojsci Srbije".

U optužnom predlogu se dalje navodi da je Antić postupio i "suprotno ciljevima i načelima sindikalnog organizovanja propisanih i statutom Vojnog sindikata Srbije, na način što je: 1. Na javnom protestu održanom u Beogradu na dan 27.novembra 2016., a što je, pored ostalih medija u tekstu pod naslovom "Vojnici protestovali ispred Generalštaba", objavljenog 28.novembra 2016., preneo i dnevni list "Alo" izjavio: "Generalštab je razvlašćen a za sve se pita resorno ministarstvo ".

Antiću se na teret stavlja i to da je na narednom protestu 19 februara 2017, a što je u tekstu "Protesti s razlogom", objavljeno 15 februara 2017 u nedeljniku Vreme, izjavio da je finansijska situacija u vojsci neizdrživa zbog čega je februara 2016.godine vojsku napustilo 2000 ljudi a da sve to ukazuje na opšte stanje u Vojsci Srbije te da joj je "ugrožena operativna sposobnost" bez mogućnosti da se ona popravi. Antić se, prema rečima tužioca, osvrnuo i na nabavku MIG-ova iz Rusije rekavši da je nabavka tih aviona najverovatnije povezana sa pranjem para i ispumpavanjem velike količine novca sa budžeta. Sledeća stavka optužnice odnosi se na Antićevu izjavu koju je objavio list "Danas" u tekstu "Obrisani snimci sa kamere iz kasarne", od 27.02.2017. Novica Antić je prema tužbenom zahtevu, povredio disciplinu i time što je učestvovao na javnim skupovima u vreme izbora za Predsednika Republike Srbije i to sa predsedničkim kandidatima Vukom Jeremićem, Milanom Stamatovićem, Sašom Jankovićem i Boškom Obradovićem. Tužba je bazirana i na više izjava iz govora koji je Antić održao na javnom protestu 8.aprila 2017. a koji možete čuti OVDE:

ODBRANA: "Politički montiran proces, naređen od strane vrha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije"
Predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić, danas nije iznosio svoju odbranu, jer, kako je izjavio, smatra da nema osnova za vođenje ovakvog postupka. Rekao je i da je optužnica zasnovana na neistinitim podacima jer je sve zbog čega se tereti radio van službe i kao zastupnik nezavisnog pravnog lica koje je registrovano van sistema odbrane, te da Vojni disciplinski sud ne može da sudi nekome ko je van sistema odbrane.  On je međutim insistirao da u zapisnik uđe da je reč o "politički montiranom procesu, naređenom od strane vrha Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. "
Zakonski punomoćnik Novice Antića, Vuk Tufegdžić, tražio je odbacivanje svih predočenih dokaza (koje je odbrana tek danas imala priliku da vidi) jer, prema njegovom mišljenju, kopije medijskih tekstova i CD sa snimcima na kojima je bazirana optužnica ne mogu biti prihvaćeni kao dokaz. On je u nastavku izneo i predlog odbrane za ispitivanjem dodatnih lica kao svedoka a koja se pominju i u samom optužnom predlogu među kojima su se našli i: načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, bivši Ministar odbrane, Đorđević Zoran, viši vojnodisciplinski tužilac Korolija Milan (za kog je zatraženo ispitivanje u vezi navodnog dobijanja čina i odlikovanja ukoliko ukloni Novicu Antića iz službe.).

Traženo je i da se u svojstvu svedoka pozovu i ispitaju i bivši predsednički kandidati: Vuk Jeremić, Milan Stamatović, Saša Janković i Boško Obradović, kao i Tomislav Nikolić, bivši Predsednik Srbije. Pored pomenutih, Tufegžić je tražio da se ispitaju i brojni članovi Vojnog sindikata ali i trojica oficira, potpukovnici Mirković, Cvetković i Stojanović na okolnosti "ko im je naredio i na koji način da protiv Novice Antića podnesu disciplinske prijave". Traženo je da se ispita i pukovnik Đuro Jovanić na okolnosti "zašto je i na koji način naredio podnošenje prijava protiv Antića",  te pukovnik Milovanović Rajko na okolnost "načina pribavljanja dokaza, praćenja, snimanja. slušanja, za koje nema naloga suda a desila su.". Odbrana je predložila i ispitivanje glavnih i odgovornih urednika listova "Alo", "Danas" i "Vreme", da bi se utvrdilo da li je Novica Antić, tim listovima u tim periodima davao izjave i da li je ono što je Antić izjavljivao preneseno tačno.

Tužilac je odbio da se izjasni u vezi predloga odbrane, zbog, kako je rekao, težine izrečenih stvari. Sudsko veće je predloge odbrane odbilo, okarakterisavši ih, kao nerelevantne i kao pokušaj odbrane da prolongira suđenje.
U nastavku suđenja, vojno disciplinsko sudsko veće je izvodilo dokaze na kojima se bazira optužni predlog protiv Novice Antića.  Pročitano je mišljenje prvog podoficira čete Vojne policije iz Kraljeva, zastavnika Aleksandar Đurića, kao i službena beleška poručnika Nemanje Đekića u kojima je istaknuto da je Novica Antić do sada bio besprekorne službene prošlosti, bez ijedne mrlje ili prekršaja, da je reč o čoveku visokih profesionalnih načela, sa odličnim službenim ocenama, jednom rečju starešini koji je izuzetno cenjen od strane kolega sa kojima radi, kao čestit, vredan i radan.

Prikazani su print skrinovi delova medijskih tekstova, na Memorandumu Vojske Srbije, na koje se poziva optužnica,  te 3 CD sa fotografijama, i  jednim video snimkom. Odbrana se iznova usprotivila upotrebi svih izvedenih dokaza zbog načina na koji su nabavljeni i toga što su fotokopije, a advokat Vuk Tufegdžić je tražio da se "od dnevnih listova Alo. Vreme i Danas, a kojima je branjenik  navodno dao izjavu, traže originalni tekstovi sa  datumima kada su navodno te izjave date". Tufegžić je takođe tražio da se od istih medija traži i izjava da li je uopšte, i u kom svojstvu, Novica Antić njima davao izjave, baš tih datuma navedenih u optužnom predlogu".
Iako se tužilac protivio, sudsko veće je ovaj zahtev odbrane prihvatilo te je novo ročište u slučaju Antić, zakazano za 17.januar 2018.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.