Izvor: Medijski istraživački centar, 22.Jun.2012, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola kriva za vršnjačko nasilje posle kog se dečak ubio

piše: Zorica Miladinović
Prekršajni sud u Nišu izrekao je maksimalne zakonske kazne niškoj Osnovnoj školi “Sreten Mladenović Mika” i nekadašnjoj direktorki Suzani Popović Ickovski  jer nisu preduzeli mere za sprečavanje višemesečnog i brutalnog vršnjačkog nasilja nad učenikom Aleksom Jankovićem (14) koji je nakon toga izvršio samoubistvo, potvrdili su u sudu i porodici Janković..
          Aleksa je 10. maja prošle godine skočio sa trećeg sprata zgrade u kojoj je živeo nakon što ga je sedmoro učenika duže od osam meseci fizički i verbalno zlostavljalo, zbog čega je završavao i sa  potresom mozga, nogom u gipsu ili psihijatrijskom dijagnozom “postraumatski sindrom”.
          Prekršajni sud kaznio je školu i direktorku Popović Ickovski sa 500.000, odnosno 50.000 dinara, jer su, kako je navedeno, prekršili Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao  i Zakon o prekršajima. Prema navodima presude, koju je potpisala sudija  Tanja Bejatović Savić, škola i direktorka su “krivi jer od 20. novembra 2010. do 10. maja 2011. nisu uopšte ili blagovremeno preuzeli bilo kakve ili odgovarajuće mere propisane Pravilnikom o protokolu postupanja u obrazovnoj ustanovi u slučaju nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja”. U obrazloženju obimne presude posebno se navodi  šest slučajeva fizičkog nasilja nad Aleksom, koje je izvršilo šest maloletnih dečaka i jedna devojčica, a školi i direktorki nije “priznata” ni jedna olakšavajuća okolnost.
            - Očekujemo da nakon ovakve presude Ministarstvo prosvete preduzme  ozbiljne mere protiv škole, nekadašnje direktorke i drugih odgovornih u toj ustanovi. Ministar Žarko Obradović nas nikada nije primio, uprkos našim obraćanjima, ali je jednom prilikom javno rekao da će se Ministarstvo oglasiti i “preduzeti odgovarajuće mere kada postupak protiv škole bude okončan”. Takodje, JUKOM će verovatno pokrenuti i krivične postupke protiv nadležnih koji nisu učinili ništa da zaustave sistematsko zlostavljanje našeg deteta,  pošto se protiv maloletnika koji su to činili takvi postupci već vode- kaže Aleksin otac, Bojan Janković, za beogradski dnevnik Danas.
          On kaže da kao roditelji koji su izgubili dete “ne mogu reći da su  zadovoljni” presudom Prekršajnog suda, ali da je dobro što su  potvrdjene sve njihove tvrdnje, koje je do sada prenelo svega par medija u Srbiji. - Mučenje našeg deteta nisu zaustavili ni škola ni policija, uprkos našim stalnim upiozorenjima, a nadležni organi, medju kojima i Školska uprava Niš, od samog početka pokušavali su da zataškaju slučaj i opstruišu utvrdjivanje krivaca- kaže on, dodajući da su neki od nadležnih u Školskoj upravi “direktno pretili” i dvema prosvetnim inspektorkama Nišavskog okruga, samo zato što u svom izveštaju nakon Aleksine smrti “nisu iskrivile istinu”.
         - Takodje, svi koji su na neki način odgovorni za Aleksinu smrt avanzovali su. Nastavnica Jasmina Stanković, inače predsednica  Školskog odbora koji je i nakon nalaza prosvetnih inspektorki “utvrdio” da “nema osnova za razrešenje direktorke Popović  Ickovski”, postala je v.d. direktorke škole, a od seprembra će biti direktorka. Nekadašnja direktorka je krajem prošle godine dala ostavku i prešla u drugu osnovnu školu, ali bi, prema pouzdanim informacijama, od septembra trebalo ponovo da predaje u “Sretenu Mladenoviću Miki”. Ni školskoj psihološkinji, Sladjani Golubović, ne fali “dlaka sa glave”, uprkos neadekvatnim “tretmanima” nad Aleksom i pojedinim nasilnicima, kao i činjenici da je, na primer, pred sudom kazala da se na video nadzoru vidi da je jedan od nasilnika tukao Aleksu, dok je na zvaničnom sastanku u Nišavskom upravnom okrugu tvrdila da “uprava škole nema dokaze o nasilju nad Aleksom ni kroz svedočenja druge dece, ni kroz iskaz kadrova škole”, te da “ni bezbednosne kamere nisu zabeležile nasilje nad dečakom”- kaže Bojan Janković.
         Sagovornik Danasa dodaje da je u izveštaju sa tog sastanka, koji je porodica uspela da  dobije tek nedavno, nakon intervencije poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, Golubovićeva je još jednom ocenila da su “Aleksini postupci odskakali od prihvatljivog ponašanja u školi”. - Na taj način je naš sin, inače odličan djak i dobro dete, i nakon svoje smrti proglašen za “problem” a ne žrtvu, što je škola upotrno činila i dok je bio živ- kaže on.
           Kako list saznaje, zbog “slučaja Alekse Jankovića” disciplinski su kažnjeni i školski  policajac  Ivica Grujić i pojedini pripadnici policijske stanice Crveni krst Policijske uprave Niš. U dopisu  Siniše Španovića, šefa Biroa MUP-a i glavnog policijskog savetnika, nedavno dostavljenom Aleksinim roditeljima, navodi se da je “unutrašnja kontrola MUP-a utvrdila propuste u radu i preduzela odgovarajuće mere” protiv ovih policajaca. Španović nije naveo koje su to “mere”, a to predhodno nije  želela da saopšti ni niška PU. Nezvanično se moglo saznati da je Grujić krajem prošle godine suspendovan.
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.