Savez za Srbiju: Aerodrom Konstantin Veliki da se vrati građanima Niša

Izvor: JuznaSrbija.info, 31.Avg.2019, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez za Srbiju: Aerodrom "Konstantin Veliki" da se vrati građanima Niša

Četrnaesta Niška zona slobode održana je ispred TC Kalča 31.8.2019. godine. Predstavnici opozicionih stranaka koje su potpisale Sporazum sa narodom razgovarali su i ove subote sa građanima Niša.

Saopštenje prenosimo u celosti..

Tom prilikom izjave su dali Miodrag Stanković predsednik Gradskog odbora DS Niš i jedan od lidera Saveza za Srbiju-Niš i Predrag Jovović poverenik Pokreta slobodnih građana za grad Niš.

“Još jednom se pokazuje >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << da je oteto prokleto. Republika je otela niški aerodrom, doduše uz pomoć rukovodstva grada Niša, pre godinu dana, ali se upravo ovih dana pokazuje da ono što je oteto ne može biti dobro. Odbornici Demokratske stranke u Nišu su na sednici Skupštine Grada Niša, na kojoj je vladajuća većina donela odluku o poklanjanju niškog aerodroma Republici, ukazivali da je ta priča ustvari samo bajka kako će se razvijati aerodrom. Iako se samo u bajkama  živi „srećno do kraja života“, nekada niškom aerodromu taj kraj izgleda uskoro dolazi. Aerodromu Konstantin Veliki kako je predat Republici „život“ će izgleda trajati kraće nego što traju autoputevi aktuelne vlasti.

Građani Niša su još jednom obmanuti lažnim obećanjima o „boljem životu“, a koliko on traje najbolje se pokazuje na ovom primeru.

Govorili su da je otimanje „javni interes“ grada Niša?! Izgleda da je u pitanju bio interes javnih funkcionera, a to nije javni interes grada ni građana Niša. A rukovodstvo grada je govorilo da „ne mogu da finansiraju ni operativne ni kapitalne troškove“.

Kroz farsu za glasanje o izboru novih avio linija sa niškog aerodroma, vladajuća SNS i njeni funkcioneri su u stvari izabrali trinaest linija na kojima će leteti avioni Er Srbija, a u stvari će Vlada Srbije pokrivati gubitke nacionalne avio kompanije. Koliko su dobro izabrali linije na kojima će se leteti, pokazuje i to da na nekim letovima ima samo po 4 putnika, pa ih prevoze autobusima sa Niškog aerodroma na Beogradski i odatle lete. Samo ne znamo, da li ih prevoze „letećim“ autobusima o kojima je predsednik govorio prilikom posete Kini, ili se ipak radi o autobusima koji idu autoputem?

Vladajuća većina je uspela da za samo 6 meseci od nekada najperspektivnijeg aerodroma napravi gubitaša, optužujući sama sebe. SNS je na vlasti već 7 godina. Gubitak od 17 miliona dinara je nastao za vreme vlasti SNS u Nišu. Obmanjivali su sve nas stvarajući lažnu sliku o pozitivnom poslovanju od 4 miliona a u stvari su za samo 8 meseci napravili gubitak od 17 miliona?! Građane Niša ne interesuje ko je bio direktor, jer ga je postavljala vladajuća SNS, stoga ona i snosi odgovornost za to.  Mada, sudeći po postupcima izgleda da su zaboravili šta znači odgovornost. Posebno odgovornost za tuđi novac. I opet se uzima novac iz džepova građana Niša i daje za pokrivanje gubitka aerodroma, iako su pričali da će pod rukovodstvom Vlade Srbije „procvetati“. U stvari, „uvenuo“ je tako brzo, da mu ni „zalivanje“ novcem iz budžeta neće pomoći. Do kraja godine, izgleda da će ga i ugasiti. Osim, ako ne preuzme letove sa aerodroma Morava... A da, to beše onaj aerodrom koji radi samo jedan dan u nedelji i na koji ne sleću ni sportski avioni. Ovaj, nekada naš, Niški za sada bar radi svakog dana u nedelji, a dokle će, ne zna se” -  izjavio je Miodrag Stanković predsednik GrO DS Niš i jedan od lidera SZS-Niš.

“Odbornici Demokratske stranke su prošle godine, zajedno sa drugim odbornicima iz opozicije ali i zajedno sa Udruženim pokretom slobodnih stanara, Media i reform centrom, Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju i Proaktivom podneli tužbu upućenu Gradu Nišu radi poništenja Odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem za aerodromske usluge “Aerodrom Niš”, kao i poništenje ostalih propratnih akata koje se odnose na otuđenje niškog aerodroma. Očekujem da će Upravni sud, nakon skoro godinu dana od podnete tužbe reagovati i u skladu sa Tužbom poništiti sramnu Odluku koja je većinski usvojena na sednici Skupštine Grada Niša, održanoj 22. juna 2018. godine. Mi nećemo odustati dok se Odluka ne poništi i Gradu Nišu vrati ono što je oteto. Nakon smene vlasti na čelu sa Srpskom Naprednom Strankom vratićemo Aerodrom Nišlijama.

Ne samo ovu, poništićemo sve štetne odluke Gradske vlasti SNS. To je naša i moralna i građanska obaveza” – zaključio je Stanković.

"Nišlije nisu mogle da sačuvaju aerodrom. To nije nikoga iznenadilo, jer grad vode neodgovorni ljudi koji izvršavaju naloge svojih beogradskih gazda zarad sitnog ličnog profita. Koliko je sve nas koštao ćar niških naprednjaka, sada više ne može da se sakrije: posledice su katastrofalne i trpi ih ceo grad" - izjavio je Predrag Jovović poverenik PSG u Nisu.

"Ono što je najtragičnije jeste nedostatak volje i sposobnosti da se sagleda činjenica da se ono što je trebalo da bude „motor razvoja jugoistočne Srbije“ sada guši, gasi i preti da sa svojim propadanjem povuče male i velike kompanije.

Ovakva naprednjačka politika dovešće do toga da kompanije koje nemaju nikakve veze sa SNS, koje bez ikakvih subvenicija zapošljavaju mlade inženjere i programere, premeste svoj biznis do lokacija do kojih će stizati brže i jefitinije.

Podaci o tome kako posluje aerodrom, kako se finansira i šta se subvencioniše, različiti su u zavisnosti od toga da li o njemu govori „staro“ ili „novo“ rukovodstvo aerodroma. Pritom se zaboravlja da se sa čak pet miliona evra godišnje subvencionišu letovi koji nisu popunjeni do mere ekonomske isplativosti.

Kome su potrebne ovakve linije koje se subvencionišu nenormalnim količinama našeg novca? Za čiji račun radi Aerodrom? Za račun Srbije ili „Er Srbije“?

Ako imalo savesti ima, Aerodrom Konstantin Veliki mora da se vrati građanima Niša. Očigledno je da ovako kako je, ne da se ne radi u interesu građana Niša, nego se svesno radi protiv interesa građana Niša.

PSG to neće tolerisati" – zaključio je Predrag Jovović, poverenik PSG Niš.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Niška opozicija: Aerodrom u Nišu radi za račun Srbije ili "Er Srbije"?

Izvor: JužneVesti.com, 01.Sep.2019, 12:33

Četrnaesti put održana je niška "zona slobode" ispred "Kalče", a ovog puta opozicionari su sa građanima razgovarali u o ustupanju niškog aerodroma državi. Kritike opozicije odnosile su se na nedavno otkazivanje letova "Er Srbije", na navodno prazne subvencionisane letove, kao i na finansijske...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.