Radovi na uređenju centra Niša sredinom godine, Tvrđavski most bez dozvole

Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovi na uređenju centra Niša sredinom godine, Tvrđavski most bez dozvole

Početak radova na Trgu kralja Milana, koji bi prema raspisanom tenderu Nišlije trebalo da koštaju oko 2 miliona evra, u gradskom Sekretarijatu za investicije najavljuju za sredinu godine. Ipak, Tvrđavski most na Nišavi na rekonstrukciju će morati još da čeka, jer zbog loše dokumentacije, za njega i dalje nema građevinske dozvole.

Tenderom je tražen granit istih boja kao onaj kojim je popločana Obrenovićeva ulicaPopločavanje bordo granitnim pločama samog centra Niša, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kao i prostora ispred Gradske kuće i “bugarskog parkinga”, koji će biti zatvoreni za saobraćaj, predviđeno je višemilionskom javno nabavkom. Izvođač bi konačno trebalo da bude poznat 5. marta.

Sekretar Sekretarijata za investicije Vanča Dimitrov kaže da bi radovi mogli da počnu kada tender bude sproveden, odnosno sredinom godine.

Odbijen zahtev za izdavanje građevinske dozvole za most; foto: Zavod za urbanizamIpak, Tvrđavski most na Nišavi, čija je rekonstrukcija takođe predviđena ovim projektom, na novi izgled će morati još da čeka. Razlog je to što za njega još nema građevinske dozvole.

Dimitrov objašnjava da je zahtev za dozvolu odbijen zbog proceduralnih stvari i da će javna nabavka za most biti raspisana tek nakon dobijanja dozvole.

Javna nabavka je odvojena za most. Ona još nije puštena. Odvojena je jer će se na mostu raditi neki drugi radovi, koji su specifični i nisu baš vezani za radove na Trgu. To što nije usaglašeno će da bude usaglašeno. Recimo, licencu nisu predložili i još neke proceduralne stvari. Kad bude izdata građevinska dozvola, biće raspisana javna nabavka - ističe Dimitrov.

Međutim, prema planu javnih nabavki Gradske uprave za 2019. godinu, taj tender uopšte nije predviđen.

Inače, posebnom javnom nabavkom biće izgrađena i fontana u obliku krsta na sadašnjem parkingu kraj Nišave.

Iako je javna nabavka i dalje u toku, Direktor direkcije za izgradnju Nebojša Lović nedavno je izjavio da će granitne ploče za popločavanje Trga kralja Milana najverovatnije biti kupljene od kineske firme.

Lovićeve informacije o izvođaču, pre nego što je uopšte moguće da bude poznat, u Direkciji pripisuju nečemu što je on čuo na izvesnom kolegijumu.

Po rečima našeg direktora na kolegijumu je bila prisutna tema na kojoj se govorilo da granit koji je potreban za Trg kralja Milana se može nabaviti iz Kine, tako vođen tom informacijom verovatno je izjavio da je moguća nabavka granita iz Kine. Kao sto vam je već poznato, u javnoj nabavci nije precizirano koje države imaju nalazišta traženog granita. Prema tome, nema nikakvog prejudiciranja, jer se radi o informaciji koju je direktno dobio - navode u Direkciji za izgradnju.

Podsetimo, Tvrđavski most je 2016. godine zatvoren za saobraćaj. Početkom 2018. najavljena je rekonstrukcija trga, a Građevinsko-arhitektonski fakultet i Zavod za urbanizam su radili projekte.

Građani su takođe mogli da daju predloge o izgledu Trga, a jedna od ideja je bila da se postave “interaktivni” spomenici - klupe na kojima “sede” glumačke legende poput - Ljubiše Samardžića, Dragana Nikolića, Pavla Vuisića. Ipak, gradski urbanista Nikola Lečić je rekao da bi ovakvi spomenici mogli da budu postavljeni samo tokom festivala, jer su tematski vezani za Filmske susrete.

Direktor Zavoda za urbanizam je rekao da će odluka o postavljanju spomenika i mestima na kojima će stajati biti doneta tek po rekonstrukciji Trga. Jedan od predloga Saveta za kulturno stvaralaštvo jeste i da se na Trgu podigne spomenik kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša.

Trg bi trebalo da bude celina koja se proteže od ulica generala Milojka Lešjanina i Voždove pa sve do Tvrđave, a rekonstrukcija bi obuhvatila i “bugarski parking” i prostor ispred Gradske kuće. Planom je predviđeno da se na Trgu nađe još jedna fontana.

Iako je sa rekonstrukcijom trebalo da se krene 2018. godine, početak izgradnje pomeren je za 2019.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Rekonstrukcija centra Niša sredinom godine - ovako će izgledati VIDEO

Izvor: B92, 19.Feb.2019

Niš -- Početak radova na Trgu kralja Milana u Nišu, koji bi trebalo da koštaju oko dva miliona evra u gradskom Sekretarijatu za investicije najavljuju za sredinu 2019...Ipak, Tvrđavski most na Nišavi na rekonstrukciju će morati još da čeka, jer zbog loše dokumentacije, za njega i dalje nema...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.