Radna grupa za aerozagadjenje u Nišu najavljuje subvencije za kvalitetnije grejanje

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2020, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radna grupa za aerozagadjenje u Nišu najavljuje subvencije za kvalitetnije grejanje

Da vazduh nije sve zagađeniji zbog boljeg standarda građana, kao što kaže predsednik Aleksandar Vučić - tvrde stručnjaci i kažu da je jedan od najvećih zagađivača loše grejanje. Upravo bi prvi konkretni potezi Radne grupe za aerozagađenje u Nišu trebalo da budu rešenje tog problema, a predsednik Goran Milosavljević kaže da je u pripremi projekat subvencija za kvalitetnije grejanje.

Zagađenje vazduha je i ove zime glavna tema, jer se godinama ovaj problem ne rešava. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Objašnjenje predsednika Vučića da je za sve nezdraviji vazduh kriv bolji standard građana demantovali su mnogi stručnjaci, koji kažu da je loše grejanje jedan od najvećih zagađivača. Demantovali su ga i građani koji kažu da nemaju novac za kvalitetna goriva, pa se greju na sve i svašta - za loženje koriste smeće i automobilske gume, pa čak i mašinska ulja.

O tome su još pre godinu dana govorili iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju i kontatovali da Niš može da prodiše ako se subvencioniše bolje grejanje. Da je to u planu kaže predsednik Radne grupe o aerozagađenju i pomoćnik gradonačelnika Goran Milosavljević, pred sastanak koji će imati danas. Toplana je 94 % na gas, uskoro preuzima kotlarnicu KC Niš; foto: JV

Na sastanku ćemo da istaknemo da spremamo projekat subvencija za građane, nešto po modelu kako to radi Užice, gde će da se subvencioniše prelazak na kvalitetnija goriva i da vidimo u kojoj meri to možemo da uradimo - najavljuje.

Ističe da će u Nišu problem zagađenja početi da se rešava upravo od grejanja, jer je to jedan od najvećih zagađivača vazduha.

Milosavljević kaže da će konkretni koraci biti vidljivi narednih meseci, kada bi Toplana trebalo da preuzme kotlarnicu Kliničkog centra.

Gasimo toplanu "Čair" koja je na mazut, to treba narednih meseci da se realizuje i preuzimamo kotlarnicu Kliničkog centra i to će da reši veliki problem, jer je sada na toj lokaciji katastrofalno zagađenje. Prebacujemo sada 7 vrtića na Toplanu, odnosno na gas, sredstvima iz budžeta - kaže Milosavljević.

Kaže da je niška Toplana skoro potpuno prešla na gas, 94 %, ali da su problem republička preduzeća na koja ne mogu da utiču. Ipak, kaže da je Grad Niš spreman da subvencioniše priključak tih institucija na Toplanu.

Pričamo o Univerzitetu, odnosno o Banovini, Pravnom i Ekonomskom fakultetu, zgradi Železnice pored Pravnog fakulteta, Studentskom domu i što je po meni najveća katastrofa o Medicinskom fakultetu. Mi na to nemamo uticaj, a to su veliki zagađivači - ističe Milosavljević.

Milosavljević je rekao i da će nakon današnjeg sastanka građani biti upoznati sa konkretnim predlozima i merama koje će u Nišu biti preduzete da bi se kvalitet vazduha poboljšao.

Podsetimo, građani su već danima u strahu jer merenja pokazuju da je zagađenje sve veće, ali nadležni kažu da nema mesta panici i da je situacija uobičajena. Zbog zagađenog vazduha Vlada Srbije je pre dva dana hitno zasedala, ali nisu doneli konkretna rešenja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.