Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jan.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pulmolog: Od aero-zagađenja ne štite hirurške, već specijalne maske

Niš je poslednjih meseci jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, a da je aero-zagađenje značajan faktor rizika za nastanak masovnih nezaraznih plućnih bolesti kao što su akutne disajne infekcije, hronična opstruktivna bolest pluća, hronični bronhitis, primarni rak bronha, potvrđuje i pulmolog niškog Zavoda za plućne bolesti Goran Janković. Zaštita od čađi, gara, pare i štetnih gasova nisu hirurške maske sa kojima, kaže ovaj specijalista, viđa ljude na ulici, već specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 3M maske.

Doktor Janković kaže da su se ove maske prodavale u apotekama u vreme kada se pojavio svinjski grip, ali da ih sada ne viđa u prodaji. Ipak, oni koji zaista žele da se zaštite, ne samo od aero-zagađenja, već i od virusa i drugih faktora koji utiču na bolesti pluća, trebalo bi da ih nabave, preporučuje Janković.

Ona bi mogla da zaštitit i decu i omladinu i zdrave i one koji imaju već hronične bolesti da bar dođu do mesta na koje su planirali, da obave neku trgovinu, da odu kod lekara, da se zaštite čekajući red kod lekara jer je to infektivna sredina - kaže ovaj pulmolog.

Ukoliko nije nužno, ne treba izlazuiti, ukoliko je nužno - treba se zaštititi; Foto: JV Bolesti pluća do kojih, između ostalog, dovodi i zagađen vazduh, više nisu sezonske, upozorava ovaj specijalista pulmologije. Tako, visoka koncentracija štetnih PM čestica koja se poslednjih meseci beleži u Nišu, ne odvodi ljude u ATD samo preko zime.

Svi u Zavodu smo sa više od 90 % sigurnosti mogli reći - januar je, imaćemo disajne infekcije; mart, april - imaćemo alergije... ali se taj sezonski karakter briše. Sezona disajnih bolesti traje 12 meseci, a uzroci su povećanje socijalno devijantnih ponašanja, visoka frekventna pušačka navika, globalni problem aero-zagađenja - na ulicama automobili stari 15-18-20 godina. Mi imamo sada jednu kontinuiranu izloženost disajnih sistema štetnim česticama čađi, gara. Zatim, štetnim parama - izduvnim gasovima - objašnjava Janković.

O tome koje sve bolesti mogu zahvatiti disajni sistem, ali i o merama zaštite doktor Janković je govorio u emisiji "15 minuta".

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.