Protesti se šire Srbijom, novo okupljanje Nišlija u petak

Izvor: RadioCity.rs, 05.Feb.2019, 04:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti se šire Srbijom, novo okupljanje Nišlija u petak

U Nišu će, u petak 8.februara, sa početkom u 18h , na Trgu Kralja Milana, biti održan peti po redu protest  "Stop teroru - za Niš bez straha #1 od 5 miliona". Organizatori Pokret mladih Za Niš bez straha najavili su da će se okupljenima obratiti akademik Dušan Teodorović. Da podsetimo, na prošlonedeljnom okupljanju govorio je sportski komentator Milojko Pantić, koga su Nišlije pozdravile burnim ovacijama. 
Ono što proteste "1 od 5 miliona" čini specifičnim u odnosu na prethodna >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << protestna okupljanja jeste to što od grada do grada pored opštih zahteva koje ističu demonstranti u Beogradu, u svakom gradu i opštini postoje i specifični lokalni zahtevi. Tako se među zahtevima niških demonstranata nalaze i zahtevi za smenu ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović i zahtev za obezbeđenje svih pružnih prelaza u gradu, proizašli iz stravične nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, zahtev za smenom aktuelnog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića ali i zahtev za korekcijom drastično uvećanih cena daljinskog grejanja.
Ono što je svakako uznemirilo demonstrante u Nišu jeste prošlonedeljno demoliranje kola aktiviste Građanskog fronta iz Niša Borislava Prelića, koji je veoma aktivan na protestima. Zanimljivo je da iz kola na kojima su polomljena stakla nije odneto ništa vredno već je samo oštećena nalepnica #1 od 5 miliona koja je bila zalepljena iznutra. Slučaj je prijavljen policiji.

Iako se državne vlasti sve vreme prema protestnim okupljanjima odnose sa nipodaštavanjem, čini se da pravi požar koji se širi na mnoge gradove i mesta u Srbiji ipak stvara nervozu kod vladajućih stranaka. Poseban stepen nervoze izazvala je šetnja 120 ljudi u Kosovskoj Mitrovici, uprkos poruka koje je uputio predsednik Kancelarije za KIM, Marko Đurić, te praktično zabrane ljudima da se na toj šetnji pojave.  Izuzetno su primetni sve češći verbalni napadi na organizatore protesta, praćeni tabloidnom logistikom, koji su praktično kulminirali slučajem "vešala" koje je jedan od demonstranata nosio na poslednjim subotnjim okupljanjima u Beogradu. Uzevši to kao neprikosnoveni dokaz da demonstranti zagovaraju nasilje iako su se od tog rekvizita ogradili odmah svi predstavnici opozicije i brojni učesnici protesta na društvenim mrežama, slučaj "vešala" je rezultirao privođenjem dva demonstranta iz Rakovice, od kojih je jedan maloletan. Sa druge strane, na društvenim mrežama se širila slika jednog niškog odbornika SNS-a, u kojoj su mnogi prepoznali nosioca improvizovanih vešala, premda je on to demantovao. 
Pored ovoga treba svakako pomenuti i spot koji je Srpska napredna stranka poručila a kojim se ismevaju opozicioni lideri i građani učesnici u protestu. Spot je emitovan na TV Prva, koja je nedavno promenila vlasnika, a lideri opozicije su emitovanje ovakvog spota mimo izborne kampanje ocenili kao nezakonito. Dodatno ulje na vatru dodala je i državna sekretarka Biljana Ivković izjavom da u protestima učestvuju "manijaci, ludaci i polusvet" a i premijerka Brnabić tvrdnjom da joj protesti smetaju da radi.

Mnogi građani koji podržavaju proteste reaguju na sve to što se dešava sumnjom da je u pitanju spin kako bi se skrenula pažnja sa prošlonedeljne saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu u kojoj je učestvovao  i povređen Zoran Babić, visoki funkcioner SNS i sada već bivši direktor Koridora Srbija, a koja je za posledicu imala pogibiju Stanike Gligorijević iz Knjaževca i povređivanje još nekoliko osoba. Uletanje kola u kojima se Babić nalazio u kolonu automobila koja su čekala da plate putarinu otvorilo je čitavu Pandorinu kutiju pitanja, od toga čiji je u stvari vozač koji se sumnjiči za izazivanje nesreće pa do toga čija su kola u kojima se Babić nalazio. Kako su izvođači radova na Koridoru 10 izjavili da su ta ali i još 5 automobila kupili Koridorima otvorilo se kao logično pitanje potencijalne korupcije pri odabiru izvođača.  Posebno uznemirenje javnosti izazvala je odluka da se vozaču dopusti odbrana sa slobode, uz obrazloženje da pošto je tek posle 24h priveden neće moći da utiče na svedoke.

U gostovanju na Happy televiziji u ponedeljak uveče, predsednik Srbije je u prepoznatljivom maniru, ponovo minimizirao proteste, ustvrdivši da su oni prethodni, nakon izbora, bili ozbiljniji i brojniji, ali je i najavio početak kampanje u koju će, kako je istakao krenuti sa Premijerkom Brnabić kroz 29 okruga već od četvrtka. Posebno je zanimljivo što je on posete okruzima najavio za večernje termine od 7 do 10, baš u vreme kada se u većini gradova u protestu okupljanja  i šetnje organizuju.
Bilo kako bilo, sasvim je izvesno da će naredni dani i nedelje u Srbiji biti prilično zagrejani, bez obzira na vremensku prognozu.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.