Prosvetni radnici traže isplatu zaostalih dugovanja

Izvor: RadioCity.rs, 04.Nov.2020, 22:21

Prosvetni radnici traže isplatu zaostalih dugovanja

Prosvetari traže povećanje plata odnosno zaradu u skladu sa nivoom obrazovanja. Sedamdeset posto ljudi u našem sistemu ima visoko obrazovanje, zarade su neprihvatljivo male u odnosu na sve druge budžetske korisnike sa 7. stepenom. Insistiramo da se u novom budžetu predvide veća sredstva za prosvetu jer njeno urušavanje godinama traje i neko mora tome stati na put, kaže Gordana Arsić, član izvršnog odbora sindikata prosvetnih radnika Niš. Dodaje da su roditelji revoltirani >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << sistemom jer i sami uviđaju da prosveta ide u sunovrat.
Arsićeva dalje priča: Želimo da obavestimo javnost da ćemo novog ministra sačekati sa starim pitanjima koja od 2015. nisu rešena. Ministra želimo da podsetimo na dugovanja zaposlenima u prosveti. Tražimo isplatu  Svetosavskih nagrada koje su nam davno obećane, a nikada isplaćene. Svaka od tih nagrada iznosi 30.000 dinara, a nama su dužni šest.
Pored isplate nagrada zaposleni u prosveti zahtevaju  jednokratnu isplatu u iznosu od 25.000 dinara iz ušteda predviđenih potpisanim Sporazumom koje su ostvarene u obrazovnom sistemu smeštanjem tehnoloških viškova. Mi godinama rešavamo tehnološke viškove. Državi smo uštedeli preko 5. milijardi dinara, kaže Milica Marković, član glavnog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Jedan od zahteva odnosi se na povećanje koeficijenta za nenastavno osoblja administrativne radnike i kurire, na koje ministrastvo ne sme da zaboravi, poručuju.

Slaviša Milosavljević, nastavnik stručnih predmeta u Građevinskoj školi Neimar i član glavnog odbora Unije sindikata prosvetnik radnika, ukazao je na još jedan od zahteva koji se odnosi na zapošljavanje  prosvetnih radnika na određeno. Objašnjava da se na taj način javlja problem u  stručnim školama jer nema dovoljno kadrova. To se sa jedne strane dešava zbog zabrane zapošljavanja, a da druge jer stručnjaci napuštaju Srbiju zbog loših ekonomskih uslova. 
Na pitanje novinara upućeno prosvetnim radnicima da prokomentarišu trenutnu situaciju, kažu da je teško raditi u novim uslovima, te da je teško raditi i predavati pod maskom koja vas guši. Dodaju da od 15 dece koliko ih ima u grupi nastavu pohađa po četvoro ili petoro i da nisu sigurni da li je to zbog tromesečja koje se bliži i ispitivanja, ili je razlog koronavirus. Nemoguće je utvrditi o čemu je reč, kažu nastavnici, jer podataka o zaraženoj deci nema.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.