Prošle godine skoro 400 prijava partnerskog nasilja Centru za socijalni rad u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 20.Jan.2022, 17:58

Prošle godine skoro 400 prijava partnerskog nasilja Centru za socijalni rad u Nišu

U niškom Centru za socijalni rad je u 2021. godini evidentirano 728 prijava nasilja, a 393 su prijave partnerskog nasilja o čemu je bilo najviše reči na tribini "Reci NE nasilju nad ženama". Učesnici su apelovali na sve žene, devojke i devojčice koje su doživele neki oblik nasilja da to i prijave institucijama i poručili da one u borbi nisu same.

Kako bi pomogli ženama koje su pretrpele nasilje i podstakli da ga i prijavljuju, centar za razvoj civilnog društva "Feniks" >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Niša i beogradsko udruženje "Novi početak" organizovali su tribinu na kojoj su izloženi i statistički podaci.

Da je 2021. godine bilo manje prijava nasilja i partnerskog nasilja niškom Centru za socijalni rad "Sveti Sava" u odnosu na prethodne godine rekao je Milan Milenović i istakao da je to i pokazatelj da s jedne strane zakon funkcioniše, a s druge da je unapređena društvena svest.

2019. godine je pri Centru evidentirano 895 prijava nasilja, 2020. je bilo 835, a 2021. godine 728. Kada govorimo isključivo o partnerskom nasilju, videćemo takođe pad – pre tri godine je bilo 506 slučajeva nasilja, u 2020. godini 458, a 2021. su 393 prijave isključivo partnerskog nasilja gde su žrtve žene - kaže Milenović.

Dodao je da su policija, tužilaštvo, sud i Centar za socijalni rad ključne institucije koje nakon prijave štite bezbednost žena i daju im psihološku podršku. Predstavnicima institucija je na problem ukazala i jedna žena koja je pretrpela nasilje; foto: T. T.

Podatke na nivou cele Srbije je iznela pomoćnica ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Nina Mitić i navela da je prošle godine bilo oko 4.000 prijava nasilja, kao i da je u 90 odsto slučajeva ono bilo od strane muškaraca nad ženama i devojčicama.

Poruka svim ženama i devojčicama koje trpe bilo kakav oblik nasilja je da se pre svega obrate svojim bližnjima, državnim nadležnim instiucijama, da ne odustaju, da govore jasno i glasno o svom problemu i ono što je najbitnije, da se prijavi nasilje ili nasilnik. Poruka je da žene i devojičcie nisu same, da je njihov problem i naš problem - rekla je Mitićeva.

Organizatori su naveli da će i u narednom periodu biti sličnih tribina.

Podsetimo, više od 20.000 priča o tome kako su trpele i zašto nisu prijavile nasilje objavljeno je krajem prošle godine na tviteru pod heštagom "Nisam prijavila". Mnoge žene i devojke su tada napisale da upravo zbog nepoverenja u institucije i zbog nerazumevanja okoline nisu prijavile nasilje.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.