Preseljenje dnevne bolnice iz Niša u Toponicu pacijenti vide kao stres i neće tamo da se leče

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2019, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preseljenje dnevne bolnice iz Niša u Toponicu pacijenti vide kao stres i neće tamo da se leče

Pacijenti koji su se lečili u dnevnoj bolnici Centra za mentalno zdravlje u zajednici koji se nalazi u kancelariji mesne zajednice Ćele kula, ubuduće će svakodnevno morati da odlaze na terapiju u Psihijatrijsku bolnicu Gornja Toponica. To im, kako kažu, stvara dodatni stres zbog uslova i težih bolesnika koji tamo borave, pa su potpisali i peticiju. Međutim, direktor bolnice Milan Stanojković objašnjava je preselje učinjeno za dobro pacijenata koji će na novoj lokaciji imati bolju uslugu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i kompletnu dijagnostiku.

Uz podršku lekara i medicinskog osoblja pacijenti dnevne bolnice su, kažu, uspešno prevazišli velike porodične tragedije, psihičke i druge probleme. Vest o tome da će dnevna bolnice biti odvojena od Centra koji je u Ulici Radnih brigada u Nišu i biti preseljena u bolnicu u Gornjoj Toponici pacijente je iznenadila pre nekoliko meseci.

Oni su odmah reagovali i peticijom zatražili da se ne sele. Na brojne adrese stigle su njihove molbe i napomena da nisu protiv preseljenja, ali da jesu protiv toga da to bude baš u Toponici. Dobijali su obećanja da će dnevna bolnica ostati u Opštini Medijana, ali je ona pre dva dana ipak izmeštena 15 km od Niša.

Mi, korisnici dnevne bolnice, nismo u situaciji da podnesemo put iz zdravstvenih i psihičkih razloga. Zatim, ne želimo transparentnost i deklaraciju i želimo da sebe poštedimo dodatnog etiketiranja, što bi se sigurno desilo prebacivanjem svih nas u prostor bolnice Toponica. Vrlo nam je bitna blizina dnevne bolnice zbog podrške porodice kao i obaveza onih koji nas prate - kažu pacijenti.

Smeta im okruženje Toponice i stvara dodatni stres; foto: arhiva JV

Boravak u psihijatrijskoj bolnici pacijentima, ističu, stvara dodatni stres, a među njima ima i onih koji su se ranije lečili i u Toponici i koji kažu da će im biti samo gore ako se tamo ponovo vrate.

Pacijent sam već 15 godina. Dva puta sam ležala tamo i znam koliko je teško, pre bih se obesila nego da ponovo idem tamo. Od kako sam u dnevnoj bolnici u Nišu mnogo mi je bolje, jer prija, sredina je drugačija, samo taj krug u Toponici nam smeta, ta atmosfera, ljudi koji se šetaju tamo, svi smo uznemireni - napominje jedna pacijentkinja.

Ističu i da ima onih koji ne mogu sami da dođu na terapiju i da njihova pratnja dok su u Gornjoj Toponici na terapiji ne bi imala gde da bude.

U ponedeljak se njih tridesetak, koji su bili pacijenti dnevne bolnice ili trenutno koriste ovu uslugu, okupilo da izrazi nezadovoljstvo preseljenjem i mole nadležne za pomoć.

I dok pacijenti tvrde da su se obraćali svima - od predsednika Aleksandra Vučića do načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski, kao i direktoru ustanove i onima koji su nadležni za prava pacijenata i dobijali obećanje da će problem biti rešen, direktor Psihijatrijske bolnice Milan Stanojković tvrdi da se njemu niko nije obratio i došao da potraži rešenje. Stanojković kaže da je dnevna bolnica preseljena da bi pacijentima bilo bolje; foto: JV

Objašnjava da služba u Centru za mentalno zdravlje u zajednici i dalje postoji u Opštini Medijana, te da je samo preseljena dnevna bolnica i da je jedini razlog to što je struka procenila da je to bolje za lečenje pacijenata kojima je takva usluga potrebna.

Kao što joj i ime kaže, ona treba da bude u bolničkim uslovima, jer treba da omogućiti intenzivnu dijagnostiku, oni treba da imaju i obrok, a to sve nije bilo moguće u Medijani. Sve su to stručni razlozi zbog kojih je dnevna bolnica preseljena u Toponicu, a Centar za mentalno zdravlje je ostao da u većem prostoru i boljim uslovima radi sa pacijentima, pružajući im mnogo širu i mnogo kvalitetniju paletu usluga. Oni sada imaju mogućnost da se i laboratorijske analize urade, internističke preglede, ultrazvuk da se uradi, sve što u Toponici postoji. Imaju besplatan prevoz, podelili smo kartice i dolaze sa radnicima organizovanim prevozom - pojašnjava Stanojković.

Na primedbe pacijenata Stanojković odgovara da sumnja da je uopšte reč o onima koji su se lečili, jer ih je poslednjih meseci bilo oko 7, dok se u Centru leči između 150 i 200 njih.

Napominje da pacijenti i dalje imaju najbolji mogući tretman i terapeute koji sa njima rade, te da je Centar prvi te vrste u Srbiji model svim ostalim gradovima, a najavljuje i da će u svim opštinama u budućnosti biti otvoreni slični.

Tridesetak pacijenata koji su se pobunili protiv preseljenja kaže da nije ni video ni čuo, te je sugerisao novinarima da o ovoj temi možda ne bi ni trebalo da pišu.

Neću da osvane nekakav tekst da čovek koji organizuje psihijatrijsku reformu za celu Srbiju i gde me pozivaju iz cele države da im ja dajem smernice kako treba da se radi, da u sopstvenoj kući, neka grupa, nekih ljudi, za koje vi kažete da su pacijenti, ja ih nisam video i vrlo mi je neobično da pacijenti u psihijatriji organizuju neku takvu akciju, jer ja prateći istoriju razvoja psihijatrije nikad nisam čuo nigde u svetu da psihijatrijski pacijenti imaju organizovani bunt, a niste čuli ni vi naravno, jer zbog prirode bolesti to nije logično raditi - rekao je direktor.

Pacijenti su ovaj problem izneli i savetniku za prava pacijenata Miljanu Petroviću, koji kaže da je još pre više od 6 meseci imao sastanak sa njima na kome je bio i direktor, ali tvrdi da on ne može da im pomogne. Kaže da je to ostavio njima da reše, jer on ne može da se meša u unutrašnju organizaciju Gornje Toponice.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.