Predavanja o oslobađanju Niša uz uspon na Seličevicu

Izvor: JužneVesti.com, 10.Okt.2019, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanja o oslobađanju Niša uz uspon na Seličevicu

I planinari i rekreativci pozvani su da nedelju, 13. oktobar provedu na akciji niškog kluba Preslap, koja će zainteresovane voditi na planinu Seličevica. Sportski deo biće “začinjen” edukativnim - biće održana predavanja o oslobađanju Niša 1878, 1918. i 1944. godine, pošto je Seličevica bila jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš prilikom završnih dejstava.

Okupljanje učesnika predviđeno je za parking kod stadiona Mašinca, odakle se kreće na prvu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << etapu staze - do Delijskog visa, sa koga puca pogled na Niš. Dalje, staza će voditi do Vukmanova, pa Ibrovice, najvišeg vrha Seličevice. Nakon nje kreće spust ka selu Berbatovo, gde je predviđen ručak i prevoz nazad do stadiona Mašinca i Trošarine.

Ova akcija je posvećena oslobodiocima grada Niša i u znaku je obeležavanja dana oslobođenja Niša u Prvom svetskom ratu 1918. godine, zatim dana oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu 1944. godine, i sa obaveznim osvrtom na oslobođenje Niša od turskog ropstva 1878. godine, zato što su svi naši oslobodioci, prilikom završnih dejstava, kao jedan od pravaca ulaska u okupirani Niš koristili i planinu Seličevicu i Delijski vis - rekli su u niškom klubu.

Okupljanje učesnika planirano je za 7:30. U dvorištu izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Branko Radičević” u Berbatovu biće poslužen besplatan ručak učesnicima akcije, ali je potrebno da sami ponesu pribor za jelo i porcije.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.