Poskupljuje grejanje u Nišu, jer poskupljuju energenti

Izvor: JužneVesti.com, 13.Nov.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje grejanje u Nišu, jer poskupljuju energenti

Iako će cena fiksnog dela računa ostati ista, jer Gradsko veće nije usvojilo predlog Nadzornog odbora Toplane za poskupljenje, ukupni računi za grejanje će Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, ipak biti veći. Razlog za to je poskupljenje varijabilnog dela sa 5,83 na 6 dinara po isporučenom kilovat satu energije, a direktor Toplane Predrag Milačić kaže da je razlog za promenu cene poskupljenje energenata.

Gradonačelnik Darko Bulatović je najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Gradsko veće neće aminovati kalkulaciju Gradske toplane da fiksni deo cene grejanje ove sezone poskupi. Da će tako i biti bilo je izvesno i nedavno kada je osnovni kapital Toplane povećan za 150 miliona dinara i to baš zbog toga što ovaj deo ostaje isti. Milačić kaže da bi cena opet mogla da se promeni; foto: JV

Direktor Toplane Predrag Milaćić kaže da fiksni deo ostaje isti - 21,18 dinara po metru kvadratnom i da je to ubedljivo najjeftinija cena fiksnog dela u Srbiji. Da do promene cene na koju utiču upravo troškovi ovog gradskog preduzeća ostane ista odlučeno je, dodaje, zbog standarda Nišlija.

Oni su zabrinuti za standard građana Niša, sasvim legitimno i to je jedini razlog što cena od 23,46 koja je utvrđena u skladu sa Vladinom metodologijom, što ta cena nije prihvaćena. Da taj trošak ne bi ugrozio poslovanje Gradske toplane, Gradsko veće se potrudilo, a Skupština grada je to potvrdila da se izvrši dokapitalizacija Gradske toplane u iznosu od 150 miliona dinara. Gradska toplana će taj novac da iskoristi za vraćanje duga za robne rezerve u mazutu koji potiču još iz 2002. godine - pojašnjava Milačić.

Ipak, to ne znači da grejanje neće biti skuplje, jer će umesto 5,83 varijabilnu stavku na računu oni koji se greju na Toplanu ubuduće plaćati 6 dinara po isporučenom kilovat satu energije. To bi prema prosečnom računu i potrošnji, kaže Milačić, moglo da znači poskupljenje od oko 2 %. Varijabilni deo skuplji i plaćaće se oko 6 dinara po isporučenom kilovat satu energije; foto: JV

Razlog da ovaj deo računa bude veći, kako je pojasnio direktor, je to što su poskupeli energenti.

Prilikom zadnje utvrđene cene koja je trenutno u primeni (5,83) - ponderisana cena prirodnog gasa je bila 45,02, prilikom ove kalkulacije je neznatno veća 45,18. Mazut je sa 51,61 skočio na 54,50, električna energija sa 7,53 ponderisano dinara po kilovat satu na 8,58 i jedino je voda nešto pala zato što smo mnogo više koristili bunar koji se nalazi u krugu Toplane i nismo imali trošak za vodu kao ranijih godina. Sva ova poskupljenja energenata su dovela do povećanja varijabilnog dela - dodaje Milačić.

Milačić je rekao da bi cena varijabilnog dela narednih meseci mogla ponovo da se promeni, a da bi bila viša treba da poskupe energenti za više od 3 %, dok je za smanjenje potrebno da nešto od toga pojeftini.

Podsetimo, daljinsko grejanje na jugu Srbije moguće je u Nišu, Pirotu, Leskovcu i Vranju, a cena varijabilnog dela najskuplja je u Nišu, dok je fiksni deo računa najskuplji Piroćancima.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Poskupelo grejanje u Nišu: Varijabilni deo skočio sa 5,83 na 6 dinara po kilovat satu

Izvor: B92, 13.Nov.2019

Niš -- Veće grada Niša odobrilo je danas poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja sa 5,83 na šest dinara po kilovat satu isporučene toplotne energije...Međutim, Veće nije dalo saglasnost da fiksni deo cene bude povećan sa sadašnjih 21,18 dinara po kvadratu na 23,46 dinara...Direktor...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.