Počelo čišćenje reke u centru Niša

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počelo čišćenje reke u centru Niša

Nakon što su građani ukazali na to da Nišavom pluta mnogo đubreta, a Južne vesti pisale o ovom ekološkom problemu, ekipe Mediane već jutros su čistile korito Nišave. Kako je navedeno iz ovog preduzeća čisti se od Betonskog do mosta Mladosti.

Flaše, limenke, kese, razna plastika iz pokućstva, preplavili su Nišavu i to u centru grada, te su prolaznicima kvarile sliku reke.

Iako su Vodoprivrednog centra Morava juče rekli da je za čišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << komunalnog otpada iz reke nadležno gradsko preduzeće, iz Mediane navode da su radnici ovog preduzeća izašli da čiste "na molbu gradskog rukovodstva", ali da dosad nisu imali u opisu posla i uklanjanje smeća iz Nišave.Smeće se naročito nagomilalo uz obalu, a zbog niskog vodostaja se zadržalo u centru Niša; Foto: M. M.

Čišćenje vrše radnici održavanja zelenila JKP Mediana dok u čišćenju sredine reke, gde radnici Mediane ne mogu da priđu učestvuje Safari klub koji je opremljen sredstima za rad na vodi i može da priđe sredini rečnog korita - navode iz Mediane.

Iz gradskog preduzeća najavljuju da bi sledeće godine Mediana moga da se opremi, a radnici obuče i za čišćenje reka u gradu.

JKP Mediana uputiće molbu rukovodstvu grada da se čišćenje korita reke Nišave u urbanoj zoni uvrsti u Program rada za narednu godinu. Uz ovo je nophodno da se nabavi oprema i izvrši obuka radnika za rad na vodi - navode iz ovog preduzeća.

Inače, direktor Mediane Dragoslav Pavlović je jutros za Prvu televiziju istakao i da je važno da se radi na promeni svesti građana koji bacaju smeće u reke. Ovo nije problem samo Nišave, već gotovo svih reka, a aktivisti su napravili i film o katastrofalnoj ekološkoj situaciji u Južnoj Moravi - Tužna Morava.

Podsetimo, do jula ove godine je svega desetoro kažnjeno zbog bacanja smeća na mestima koja nisu predviđena za to. Osim reka, zagađena je okolina, a divlje deponije su, uprkos stalnom čišćenju nadležnih službi, u svim krajevima grada, na šta često ukazuju građani preko aplikacije "Prijavi problem".

Srbija bi, u okviru pretpristupnih pregovora EU trebalo da uskladi zakonodavstvo i preduzme mere vezane za očuvanje životne sredine, za šta bi, prema procenama u toku monitoringa, trebalo da uloži velike napore.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.