Osmaci iz Niša protestovali i na kratko blokirali ulice zbog prijemnog

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jun.2019, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osmaci iz Niša protestovali i na kratko blokirali ulice zbog prijemnog

Uz povike "nećemo prijemni" mali maturanti protestovali su na Trgu kralja Milana, a na kratko su i blokirali centralne niške ulice. Glavni razlog za njihov bunt je test iz matematike koji je "procureo", a sumnjaju da su i drugi testovi za neke đake "već viđeni" i da zato rezultati prijemnog neće pokazati pravo znanje osmaka.

Protestovali u centru Niša i na kratko blokirali okolne ulice zbog procurelih testova; foto: JV Besni što im je testiranje iz matematike odloženo zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << rešenja koja su "procurila" i niški osmaci odlučili su da se pobune na ulici. Nekoliko desetina njih iz, kako kažu, skoro svih osnovnih škola iz Niša, okupili su se na Trgu kralja Milana.

Odjednom su iz centra Niša izleteli na Ulicu generala Milojka Lešjanina kojom su prolazili automobili i na kratko blokirali saobraćaj. Ubrzo je stigla saobraćajna policija koja je regulisala saobraćaj i pobrinula se da se niko od njih ne povredi.

Mali maturanti su uz povike "nećemo prijemni" i zvukove pištaljki dugo šetali - od centra Niša, preko kamenog mosta, kejom, potom su na kratko blokirali i Sinđelićev trg i nastavili šetnju pored Narodnog pozorišta, prošli Gradsku upravu i uzviknuli "uprava napolje" i nastavili šetnju koja je trajala više od sat vremena. Protestovali u centru Niša i na kratko blokirali okolne ulice zbog procurelih testova; foto: JV

Kažu da će na ulice i sutra, a zasad je neizvesno hoće li raditi kombinovani test znanja, koji prema rasporedu treba da polažu već ujutru.

Maturantkinja iz Osnovne škole "Ćele kula" kojoj je želja da upiše Gimnaziju "Bora Stanković" kaže da su izrevoltirani što je neko javno objavio rešenja testa i time im oduzeo pravo da pokažu svoje pravo znanje.

Nije u redu što su rešenja procurela zato što mi koji smo učili i možda nešto pogrešimo proći ćemo lošije od onih koji su imali rešenja. Oni će uraditi bolje od nas i možda će upasti i u gimnazije koje mi želimo, a mi koji smo učili možda ne uspemo zbog neke male greške, a to nije u redu - kaže maturantkinja. Protestovali u centru Niša i na kratko blokirali okolne ulice zbog procurelih testova; foto: JV

Iako je njihova poruka da ne žele da rade prijemni, jer tek slede kombinovani i odloženi test iz matematike, zbunjeni su šta je najbolje za njih.

Ja kao vukovac mislim da je najbolje za mene da mi se računa samo uspeh iz škole jer bih imala 100 poena, ali opet oni koji su lošije proseke imali to možda ne bi bilo dobro za njih, tako da stvarno ne znam - navodi osmakinja.

Nekolicina roditelja pridružila se osmacima u protestnoj šetnji, a ističu da je glavno pitanje koja im deca danas postavljaju - zašto da uopšte rade ostatak prijemnog? Protestovali u centru Niša i na kratko blokirali okolne ulice zbog procurelih testova; foto: JV

Ćerka mi kaže "učila sam, zašto ja sad da ga radim, kad ima i onih koji nisu učili, a uradili su bolje od mene možda". Da rade ponovo ne, to je maltretiranje, ali oni su svi pod velikim stresom jer je ovo prvi ispit koji polažu u životu i stvarno ne znam šta je najbolje za njih - ističe majka maturantkinje koja ide u školu "Radoje Domanović".

Jedna od njihovih poruka je i da će deca ovaj prijemni sigurno položiti - ali da su nadležni pali na ispitu. Zato traže da se utvrdi ko je odgovoran za "curenje" testova i poručuju Ministarstvu prosvete da donese neko kompromisno rešenje koje će pre svega biti dobro za male maturante. Protestovali u centru Niša i na kratko blokirali okolne ulice zbog procurelih testova; foto: JV

Ko im je oduzeo pravo da se pokažu i dokažu na prijemnom, kome je palo na pamet da im oduzme to pravo? Kome je palo na pamet da krade i da se na taj način ophodi prema njihovom pravu da se dokažu - pita majka Marija Dikić.

Podsetimo, polaganje završnog ispita iz matematike odloženo je za četvrtak, jer su testovi "procurili" i čak kružili društvenim mrežama. Učenici su istakli da je ovo samo produžetak agonije, a roditelji su nezadovoljni i sumnjaju u regularnost prijemnog.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Maturanti protestovali i u Nišu i Kragujevcu

Izvor: Blic, 18.Jun.2019

Niški maturanti okupili su se danas popodne na Trgu kralja Milana, kako bi izrazili nezadovoljstvo povodom skandala i odlaganja testa iz matematike. Okupljeni su objasnili da ne žele da polažu prijemni ispit i da im je dosta propusta koji njima ponajviše štete.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.