Izvor: JužneVesti.com, 19.Feb.2020, 16:50

Opština Crveni Krst otvorila “Klub za zapošljavanje Roma”

Opština Crveni Krst otvorila “Klub za zapošljavanje Roma”

Kako bi romskoj zajednici, u kojoj se 78 odsto populacije suočava sa rizikom od siromaštva, pomogli da se intergriše i nađe mesto na tržištu rada, kako kažu u niškoj Opštini Crveni Krst, otvorili su “Klub za zapošljavanje Roma”. Plan je da organizuju obuke i pomognu Romima da osnuju zadrugu sa održivom poslovnom idejom.

Klub je otvoren u prostorijama Opštine Crveni Krst koja, kako navode, ima najveći broj pripadnika romske populacije, u poređenju sa drugim opštinama u gradu Nišu (7,63%),

Imamo preko 3.000 Roma u našoj opštini i treba da što više pažnje posvećujemo pažnju ovoj populaciji. Ovim je plan da poboljšamo socio-ekonomsku situaciju bar 50 porodica, odnosno oko 200 ljudi - kaže Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

Menadžer projekta Ivana Miljanović objašnjava da je, iako hronična i velika nezaposlenost pogađa sve segmente društva, stopa nezaposlenosti Roma četvorostruka u poređenju sa ukupnim stanovištvom.

70% Roma nikada nisu bili zaposleni zvanično, čemu doprinosi zapošljavanje Roma koje je neformalno, poslovi sa skraćenim radnim vremenom, pasivnost i zavisnost od korišćenja socijalne pomoći u kombinaciji sa radom u neformalnoj ekonomiji. Sve to smanjuje motivaciju Roma da se aktiviraju na tržištu rada. Svemu tome treba dodati i predrasude i sterotipe i stigme prema Romima - objašnjava Miljanovićeva.

U Opštini objašnjavaju da će glavni zadatak Kluba biti stalna potraga za najboljim opcijama na tržištu koje mogu omogućiti privremeno ili stalno zaposlenje Roma. On će biti namenjen radno sposobnim Romima starosti od 15 do 64 godine.

Proces traženja posla podrazumeva stalnu saradnju menadžmenta romskog kluba i potencijalnih poslodavaca kako bi se otkrile stvarne potrebe tržišta. U skladu sa tim, Klub će vršiti stalnu komunikaciju sa važnim institucijama u oblasti zapošljavanja na lokalnom nivou - kažu u Opštini.

Tokom leta će organizovati specijalizovane obuke, a namera je da podrže i osnivanje zadruge.

Za osnivanje zadruge će biti potrebno najmanje 5 nezaposlenih Roma, sa održanom poslovnom idejom koja bi bila poslovno operativna i samoodrživa na duži rok, koju će prevashodno podržati Gradska opština Crveni Krst i redovno angažovati u pogledu održavanja javnog prostora u opštini - navodi se u opisu projekta.

Projekat se realizuje u okviru grant šeme Programa ''Podrška Evropke unije inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'', koji sprovodi SKGO, a finansira Evropska unija. Ukupna vrednost projekta je preko 66.000 evra, od čega je učešće GO Crveni Krst oko 7.000.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.