Oko 12 milijardi planiran budžet u Nišu za 2022. godinu, građani mogu da šalju primedbe na Nacrt do utorka

Izvor: JužneVesti.com, 05.Dec.2021, 10:48

Oko 12 milijardi planiran budžet u Nišu za 2022. godinu, građani mogu da šalju primedbe na Nacrt do utorka

Prema Nacrtu odluke, budžet u Nišu će za 2022. godinu biti projektovan na oko 12 milijardi dinara, što je povećanje od oko 350 miliona u odnosu na aktuelni iz 2021. godine. Razlika od prošle godine je i što će građani biti upoznati sa jednim od najvažnijih dokumenata lokalne samouprave, jer ih je Grad pozvao na javnu raspravu, a za davanje predloga, primedbi i sugestija na Nacrt budžeta imaju rok samo do utorka, 7. decembra.

Budžet za 2022. godinu je projektovan na 12.074.622.748 >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dinara, a najviše para u gradskoj kasi očekuje se od raznih poreza koji plaćaju građani - oko 9,3 milijarde. Najviše novca za Opšte usluge lokalne samouprave; foto: printscreen

Najviše novca će biti raspoređeno za program opšte usluge lokalne samoprave - oko 3 milijarde. Povećanja će u odnosu na 2021. godinu biti u delu organizacije saobraćaja i saobraćajne infrastrukture, za šta se izdvaja 1,5 milijardi dinara, a više novca je opredeljeno i za razvoj turizma.

Pozicije koje se tiču ekologije i zaštite životne sredine, u danima kada Nišlije dišu jedan od najzagađenijih vazduha, su povećane. Tako je ovim budžetom za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije planirano 42 miliona dinara, što je oko tri puta veći iznos nego za 2021. godinu.

Ako se sagledaju planovi rashoda za ovu i narednu godinu, uočljivo je umanjenje u delu koji se odnosi na sport, kao i zdravstvenu zaštitu. Smanjena su i davanja za poljoprivredu za više od 30 miliona dinara.

Gradsko veće je bez javne rasprave usvojilo budžet Niša za 2021. godinu, a isti scenario neće biti ponovljen kada se odlučuje o budžetu za narednu godinu. Međutim, građanima je dato samo par dana za primedbe.

Članovi Veća su održali sednicu 3. decembra i tada je odlučeno da će Nišlije moći da daju primedbe na Nacrt odluke o budžetu do 7. decembra. Javna rasprava će biti preko mejla, ali i dva sata preko direktnog prenosa na lokalnoj televiziji.

Uključivanjem svih zainteresovanih građana, organizacija civilnog društva, medija i drugih subjekata radi sagledavanja njihovih potreba, kao i potreba organa Grada Niša, kroz davanje predloga, primedbi i sugestija u vezi Nacrta odluke o budžetu Grada Niša za 2022. godinu, i to u periodu od 3. 12. 2021. godine od 22 sata do 7. 12. 2021. godine do 22:30, putem internet adrese: [email protected], kao i aktivnim učešćem građana, organizacija, medija i drugih subjekata, kojima će biti omogućeno uključenje u direktan prenos dana 7. 12. 2021. godine u terminu od 20:30 do 22:30 na televiziji "Belle Amie" - piše u Zaključku.

Kompletan Nacrt budžeta je dostupan na sajtu Grada Niša na ovom linku.

Podsetimo, budžet za 2021. godinu je usvojen bez javne rasprave i prisustva gradonačelnice na sednici Veća, a zbog toga su negodovali opozicioni odbornici iz grupe “Niš, moj grad”.

U odnosu na prošlogodišnje kreiranje budžeta aktuelne političke garniture koja upravlja gradom, ove godine je najpre zaokret napravljen kada su građani pozvani da daju predloge za budžet za 2022. godinu.

U nedavnoj anketi Južnih vesti "Za šta bi najviše novca trebalo odvojiti u budžetu za 2022. godinu?" skoro polovina onih koji su učestvovali odgovorila je da je najpotrebnije da se ulaže u infrastrukturu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.