Odobren predlog da niška Toplana nađe privatnog partnera, firma (ne)poznata

Izvor: JužneVesti.com, 23.Jul.2019, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobren predlog da niška Toplana nađe privatnog partnera, firma (ne)poznata

Predlog niške Toplane da za rekonstrukciju 10 kotlarnica koje rade na mazut i imaju gubitke, nađe privatnu firmu za partnera, usvojili su i gradski većnici, uprkos tome što su protiv ovakvog modela bili i iz Centra za zaštitu potrošača "Forum" i iz Udruženog pokreta slobodnih stanara.

Iako su stanari ukazivali na to da se u javno-privatno partnerstvo ulazi jer je posao unapred dogovoren sa poznatom firmom, direktor Toplane Predrag Milačić negirao je ove >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sumnje, rekavši da će po ispunjenju procedure biti raspisan javni poziv, na koji može bilo ko da se javi. Ko će biti privatni partner Toplani? Foto: JV/Lj. Jocić

Ipak, na sednici Gradskog veća je, obrazlažući ovakvu inicijativu Toplane, Dragiša Nikolić iz ovog preduzeća rekao da se sa jednom privatnom firmom, koju ne želi da imenuje iz poslovnih razloga, već tri godine analizira rad daljinskog grejanja. Ta firma je, kako je kazao, "ušla u pore" niškog sistema.

Mi na ovome radimo zajedno sa jednom kompanijom već tri godine. Oni su ušli u svaku poru našeg tog sistema, videli šta treba da se uradi i 17. decembra su podneli predlog - naveo je Nikolić.

Ime firme zbog koje su se i opredelili za model javno-privatnog partnerstva nije želeo da pominje ranije ni direktor Toplane Milačić, pozivajući se takođe na poslovnu etiku. Ipak, u odluci Nadzornog odbora preduzeća se navodi da je reč o firmi Veolia. Ova kompanija je predložila da uloži 2,7 miliona evra u rekonstrukciju 10 kotlarnica, na kojima bi onda preuzeli proizvodnju i radnike, a energiju bi prodavali Toplani.

Zaštitnik potrošača iz Centra "Forum" Jovan Jovanović, koji je inače u Savetodavnom telu Toplane, kazao je da je ovakva inicijativa "preskočila" ovaj organ. Glavni argument protiv ovakvog modela sa njegove strane bio je to što još jedan posrednik između Toplane i potrošača nikako ne bi mogao da smanji cenu.

Ipak, direktor Toplane je bio izričit da grejanje zbog ovoga neće poskupeti.

Podsetimo, Toplana je predložila da se nađe privatni partner za rekonstrukciju kotlarnica Ledena Stena, Pasi Poljana, Čair, Ardija, Knjaževačka, Somborska, Pantelej, PMF institut, Mokranjčeva i Ratko Jović.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.