Odlazak mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija

Izvor: RadioCity.rs, 30.Okt.2020, 20:33

Odlazak mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija

Vest o upokojenju mitropolita Amfilohija potvrdila je najpre Mitropolija saopštenjem u kome je navedeno da je smrt nastupila jutros u 8 i 20, a da je pre samrtnog časa, mitropolit primio Svetu tajnu pričešća. Od jutros se brojni građani ali i državnici i javne ličnosti opraštaju od Đeda, kako su ga od milošte nazivali.
Voljen i omražen, poštovan i osporavan, mitropolit Amfilohije je predstavljao jedan od najčvršćih stubova Srpske pravoslavne crkve. Uz to, bez ikakve sumnje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << bio je jedan od najobrazovanijih crkvenih velikodostojnika. Doktor nauka, poliglota. Kao takav, a i zbog nesumnjivog autoriteta među članovima Sinoda, dva puta je bio predložen i za patrijarha SPC. 
Zemni ostaci mitropolita Amfilohija ispraćeni su iz Kliničko-bolničkog centra Crne Gore  od strane kompletnog medicinskog osoblja i mnogobrojnih građana, u Cetinjski manastir gde mu je služen pomen. Pomen je služio episkop budmljansko-nikšićki Joanikije sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom.

Mitropolit Amfilohije će biti sahranjen u nedelju, 1. novembra. U 9 ujutru, tog dana patrijarh srpski Irinej će služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, nakon koje će mitropolit Amfilohije biti sahranjen u kripti Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, kako saopštavaju iz Mitropolije, na mestu koje je sam odredio za svoju večnu kuću.
Nikoga nije ostavljao ravnodušnim
Zaista je malo ljudi koji za svog života izazovu toliko strastvenih reakcija kao što je to slučaj sa mitropolitom Amfilohijem. Verujući narod ga je voleo i poštovao, to poštovanje pretočivši u rođački nadimak Đedo. To poštovanje i tu ljubav pokazivaće jače nego ikada u toku litija protiv nametnutog kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti koje su mesecima trajale širom Crne Gore pod geslom "Ne damo svetinje", ali ništa manje ni u masovnom izlasku na birališta nakon čega je posle 30 godina vladavine poražena politika Mila Đukanovića. 
Posebno poštovanje mitropolit Amfilohije je zadobio nakon konflikta na Kosovu i Metohiji kada je sakupljao i sahranjivao brojne srpske žrtve, o čemu svedoče i brojne fotografije iz tog vremena. Ostaće zapamćen kao najvatreniji kritičar svakog političara koji se Kosova odricao i u tim kritikama je umeo da bude direktan, da izgovara reč izdajnik ili da čitavoj Vladi Srbije održi opelo. On sam se Kosova i Metohije nije odricao već je i pre i nakon konflikta bio čest posetilac tog zlehudog i turbulentnog prostora.

Sa druge strane, koliko je bio poštovan i voljen, bio je i izložen kritikama i napadima. Prebacivali su mu da je navodno nad odrom ubijenog premijera Đinđića održao neprimeren govor, osuđivali su ga zbog posete Haškom tribunalu, gde je obišao Miloševića, krivili ga što je sa simpatijama govorio o Karadžiću, što se pod Ostrogom susretao sa Arkanom. Građanska Srbija mu nije praštala rigorozne i na crkvenoj dogmi zasnovane stavove o abortusu, LGBT populaciji i drugim. Prebacivalo mu se i da se previše bavi politikom, čak su se za njega vezivale i na društvenim mrežama širene glasine da je navodni pukovnik UDBE, nazivali su ga pogrdnim imenima.
Jednom rečju, ako se išta može bez imalo sumnje ustvrditi to je da je mitropolit Amfilohije bio jednostavno osoba koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. I to se jasno moglo videti i danas nakon vesti o njegovoj smrti. Nebrojeno mnogo komentara, izjava, saopštenja. Toliko mnogo, da je ta vest bacila u zasenak sve druge dnevne vesti iz regiona.

Nastavak na RadioCity.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.