Odbornik snimao hodnike Gradske uprave i čekao načelnika, isterala ga policija

Izvor: JužneVesti.com, 22.Okt.2019, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornik snimao hodnike Gradske uprave i čekao načelnika, isterala ga policija

Posle, kako sam kaže, korektnog razgovora sa policajcima, odbornik Niške inicijative Srđan Nonić napustio je hodnike niške Gradske uprave koje je snimao u iščekivanju dolaska na posao načelnika Ljubiše Janića. On objašnjava da je kao odbornik samo hteo da vidi da li načelnik dolazi uopšte na posao, pošto se pojedinim medijima ne javlja 2 godine. Za sada nije poznato ko je pozvao policiju, a Nonić sumnja da je to učinio neko iz Gradske uprave.

Nonić je juče nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << posle 7 sati počeo prenos uživo na zvaničnoj Fejsbuk strani Niške inicijative. Simpatizerima se obratio iz zgrade Gradske uprave i Skupštine Grada.

Šef odborničke grupe Srđan Nonić, čekao je načelnika Gradske uprave Ljubišu Janića kako bi mu postavio pitanja koja su od interesa za sve građane obzirom da se dotični ne odaziva na pitanja novinara i time direktno krši Statut Grada - kažu u Niškoj inicijativi.

Međutim, odbornik priča da nije sve išlo glatko i da mu je u roku od skoro 2 sata, koliko je bio tamo, više puta sugerisano da napusti zgradu.

Aca Janković koji radi u Skupštini Grada, a koji je poznat po onoj aferi nameštanja tendera sa većnikom Branislavom Kačarom, mi je više puta prilazio i pričao sa mnom. Pokušao je da me i izvede iz zgrade, a dolazio je i jedan lik iz obezbeđenja - prepričava Nonić jučerašnje jutro.

Pošto on nije hteo da izađe i prekine snimanje, već je uporno čekao Janića, na kraju je došla policija, ali kako kaže, nije siguran ko je pozvao organe reda. Sumnja na zaposlene u Gradskoj upravi.

Glavni od trojice policajaca koji su došli mi je rekao da mogu da snimam, ali ne smem da idem uživo. Pričao je telefonom i sa tužiocem i rekao da ili ću da prekinem snimanje i izađem iz zgrade ili će podneti krivičnu prijavu protiv mene. Konsultovao sam se sa advokatom i napustio zgradu - kaže Nonić.

Šta se dogodilo novinari Južnih vesti pitali su policiju, ali im je traženo da se pitanja pošalju mejlom i odogovori se čekaju. U Osnovnom javnom tužilaštvu potvrđuju da su juče jutru bili u kontaktu sa policajcima u Gradskoj upravi.

Ipak, tvrde da su samo informisali pozornike.

Na osnovu podataka koji su nam dali policajci, rekli smo da u radnjama Nonića ima elemenata krivičnog dela neovlašćeno objavljivanje snimka. To je Član 145. Krivičnog zakona za koji se gonjenje preduzima po privatnoj tužbi. Tužilaštvo ne postupa po tome - pojasnili su u OJT.

Drugim rečima, za konkretno delo Tužilaštvo ne vodi postupak po službenoj dužnosti, već bi neko ko je na snimku mogao da podnese privatnu tužbu.

Kako jučerašnji događaj vide nadležni u Gradskoj upravi, novinari nisu uspeli da saznaju, jer je prema rečima sekretarice načelnika, Janić kao po običaju, na sastanku, a ona nije ovlašćena da daje informacije.

U Niškoj inicijativi kažu da je izbacivanjem Nonića iz zgrade prekršen Član 36. Poslovnika o radu Skupštine Grada u kojem piše da se "odborniku ne može uskratiti ulazak i boravak u zgradi Skupštine Grada“.

Naglašavaju da je povređen i Član 117. Statuta Grada koji garantuje javnost u radu svih organa Grada, pa i Gradske uprave. Sam Nonić je, kako kaže, zatražio policijsku službenu belešku, pa će onda razmotriti dalje korake.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Načelnik Gradske uprave izbio telefon iz ruku odbornika Nonića u prenosu uživo

Izvor: JužneVesti.com, 23.Okt.2019, 10:55

Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić sa uključenom kamerom dočekao je načelnika Gradske uprave Ljubišu Janića na službenom parkingu. To je Janića razljutilo, pa je nasrnuo na njega, udario ga preko ruke i, kako kaže odbornik, razbio mu telefon. Nonić je, tvrdi, završio kod lekara jer je...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.