Od 2. jula osmoro mrtvih u Nišu, epidemiolog Radovanović kaže samo tog dana u Srbiji umrlo 52

Izvor: JužneVesti.com, 07.Jul.2020, 10:46

Od 2. jula osmoro mrtvih u Nišu, epidemiolog Radovanović kaže samo tog dana u Srbiji umrlo 52

Podaci o broju preminulih od virusa korona u periodu od polovine marta do juna i dalje su kontradiktorni i o njima ne žele da govore ni u niškom Kliničkm centru, ali su zato rekli da je u drugom piku prvog talasa, od 2. jula u ovoj ustanovi od kovida preminulo 8 pacijenata. Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je da je samo 2. jula u Srbiji umrlo 52 ljudi od kovida.

Tri podatka o broju preminulih u prvom naletu korone su i dalje aktuelna. Institut za javno zdravlje “Batut” >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je objavio demanti koji se odnosi, kako su rekli, na senzacionalističke informacije o broju inficiranih i broju preminulih, ali nisu naveli na koje i čije tačno informacije misle.

Da u Nišu ima više mrtvih od korone nego što je zvanično saopšteno, u Kliničkom centru nisu hteli da komentarišu, ali su obećali i dali informaciju o stradalima od kovida u drugom piku prvog talasa.

Ćosić saopštio rezultate; foto: JVOd 2. jula do današnjeg dana (6. jul) ukupno je 8 preminulih kovid pozitivnih pacijenata - rekao je zamenik direktora KC Niš Vladan Ćosić.

Međutim, jedan od najstarijih i najcenjenijih srpskih epidemiologa Zoran Radovanović rekao je juče u Beogradu da se podaci šteluju i za ovaj udar korone.

Ovaj lekar kaže da je mnogo više i zaraženih i preminulih i da su ti brojevi višestruko umanjeni uz “mnogo muvanja”.

Ako bih ja vama rekao da je 2. jula bilo zvanično šestoro umrlih u Srbiji, a da je stvarni broj bio 52 onda ćete me pitati kako ja to znam i onda moram da otkrijem identitet kolege sa Infektivne klinike koji se osam sati borio sa više umrlih, zna koliko je u drugim bolnicama i odjednom vidi izveštaj – samo šest i onda mu prekipi - rekao je Radovanović na tribini “Naučna stručnost i javne politike: Između autoriteta i zloupotrebe” u Dorćol Placu.

Radovanović kaže da su miu pozivi stizali i od kolega sa juga Srbije.

Zove me koleginica koju ne znam sa juga Srbije, kaže noćas je kod nas na grudnom umrlo petoro, ja sam popunila formulare, znači to je sve kovid, a to se ne pojavi u izveštajima -rekao je Radovanović, a prenosi Nova.rs.

Sva ta “muvanja” sa brojevima on je ocenio kao moralni pad njegovih kolega koji o tome odlučuju.

Grafik smrtnosti, prema zvaničnim podacima u Srbiji; izvor: WorldMeters

Podsetimo, broj zaraženih i umrlih od korone je, prema zvaničnim statistikama, od 22. juna naglo počeo da se povećava. Do tada je danima broj zaraženih bio od 90 do 95, a broj preminulih 1.

Mnogi statistiku, ali i trenutnu tešku epidemiološku situaciju povezuju sa izborima, kampanjom, ali odbravanjem okupljanja, utamica, i rada noćnih klubova.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.