OŠTRA REAKCIJA! Oglasila se i udruženja za zaštitu životinja

Izvor: NiskeVesti.rs, 17.Mar.2016, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OŠTRA REAKCIJA! Oglasila se i udruženja za zaštitu životinja

Danas je počela akcija hvatanja pasa lutalica na Starom groblju, mesto na kome su ugrožena dva ljudska života. Domaća i strana udruženja za zaštitu životinja oštro reaguju na današnja dešavanja u Nišu, piše sajt www.zivotinje.rs. Oni objašnjavaju svojim čitaocima da JKP "Medijana" iz Niša hvata ulične pse na Starom groblju a prenose i informacije drugih medija da radnicima zoohigijene pomažu Nišlije koje žele da se psi sklone sa tog mesta. Na nekim lokacijama u gradu postavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << je i otrov namenjen uličnim psima. Za niške napuštene pse danas je očito veoma loš dan…piše na ovom sajtu.

Ana Mitrović, ljubiteljka životinja iz Niša, za portal zivotinje.rs kaže da je do sada uhvaćeno 69 pasa.
-Mi smo na terenu celog dana. Rečeno nam je da će se psi hvatati 24 sata. Do sada su uzeli 69 pasa i mi smo sve pse snimili i slikali kako bismo narednih dana otišli u prihvatilište da vidimo da li su svi još živi. Idemo za šinterima i pratimo šta rade. To ćemo raditi celog dana. Psi koje su uhvatili nisu agresivni. Želim da dodam da nijedan pas nije pobegao iz privatnih azila na ulicu, kao što govore u Medijani. Svi psi u privatnim azilima su čipovani i sterilisani.
Strana udruženja, njih preko 40, poslala su saopštenje na preko stotinu mail adresa, među kojima je i adresa premijera, ali i zvaničnih institucija.
Ovo je deo njihovog protestnog pisma:
-Dobili smo nezvanične informacije da će u Skupštini grada Niša biti doneta odluka o eutanaziji napuštenih životinja, kako u prihvatilištu koje je inače neregistrovan objekat, tako i onih koji se nalaze na ulicama, a koje se masovno hvataju na najsurovije moguće načine i odvode u gore pomenuti objekat. Ovim putem najoštrije osuđujemo bilo kakvu ovakvu odluku, jer za nemiile događaje u kome su ljudi povređeni od strane napuštenih pasa, odmazdu ne treba da snose drugi psi, jer nisu oni krivi , već organi koji nisu postupali u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja i počev od dana donošenja Zakona nisu preduzeli svoje zakonske obaveze u cilju smanjenja broja napuštenih životinja. Zahtevamo da se bilo kakva eventualna protivzakonita odluka Skupštine grada Niša stavi van snage, te da se na ozbiljan i sistematski način pristupi rešavanju problema napuštenih životinja, jer bilo kakvi ad hoc masakri neće dati rezultate i ovakvi događaji će se iznova ponavljati.
Sa druge strane, domaća udruženja za zaštitu životinja Zoo Planet, Pseća sreća Niška banja, Društvo za zaštitu životinja Niša, Udruženje Alfa, Kanis, Ekolibrijum i Orpak podnela su prijavu Ministarstvu poljoprivrede Upravi za veterinu u kojoj se zahteva od Veterinarske inspekcije da donese rešenje, u smislu člana 79 Zakona o dobrobiti životinja, kojim će da zabrani ubijanje napuštenih životinja.
- Zahtevamo da Veterinarska inspekcija primeni zakon jer je u obavezi da se stara o primeni Zakona i ističemo da ni jedna odluka Gradske vlasti ne može biti jače snage od samog Zakona. – stoji u prijavi, a prenosi portal www.zivotinje.rs.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.