O slučaju pritisaka na Južne vesti na Gradskom forumu u Media centru

Izvor: JužneVesti.com, 03.Okt.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O slučaju pritisaka na "Južne vesti" na Gradskom forumu u Media centru

Na temu “Šta pritiska lokalne medije?”, kroz konkretan slučaj portala Južnih vesti, govoriće se na Gradskom forumu koji se održava u četvrtak, 4. oktobra od 16 sati, u niškom Media i reform centru.

Kako navode u Media centru, slučaj Južnih vesti i dalje je u centru pažnje kako medijskih stručnjaka, tako i različitih domaćih i međunarodnih udruženja zbog višemesečnih kontrola Poreske uprave i rešenja o milionskom dugu koje je doneto >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na osnovu uredbe koja se odnosi isključivo na javni sektor.

Da li u ovom slučaju svako samo radi svoj posao? Vode li visoke kazne ka gašenju lokalnih medija u Srbiji? Može li to da utiče na rad novinara i slobodu izražavanja? Kako se stanje u medijima odražava na medijski pluralizam i pravo građana da budu pravovremeno i objektivno informisani? - pitanja su na koje će odgovarati učesnici foruma.

Učesnici Gradskog foruma biće Slobodan Georgiev, novinar BIRN-a, Marko Krstić, advokat i Dragan Petković, projekt menadžer Južnih vesti.

Događaj će se uživo prenositi na Fejsbuk stranici Media centra, gde će građani moći da komentarišu i postavljaju pitanja, kao i putem Tvitera, korišćenjem #gradskiforum.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos. Prinudna naplata je pauzirana, ali daljeg pomaka nema.

U vezi sa postupcima poreskih vlasti prema Južnim vestima do sada je reagovao veliki broj domaćih, ali i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima slobode informisanja u svetu. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se "žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro".

Novinarska udruženja tražila su reviziju postupka, kao i da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Iako je Vlada Srbije nakon sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja se nisu složila i zahtevala su da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.