Nova radna grupa za pružnu obilaznicu - Slavković van projekta, Sotirovski kaže “vreme je za mlađe”

Izvor: JužneVesti.com, 26.Jan.2021, 15:50

Nova radna grupa za pružnu obilaznicu - Slavković van projekta, Sotirovski kaže “vreme je za mlađe”

Projekat izgradnje pružne obilaznice oko Niša po vremenu trajanja polako dobija epitet “istorijski”, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je sada formirana nova radna grupa kako bi se sve ubrzalo. U njoj nije Ljubivoje Slavković koji je vodio projekat poslednjih godina. Dok on kaže da je sklonjen bez osnova i uz želju Sotirovski, ona odgovara da je vreme za mlađe.

Eksproprijacija je, kako kaže Slavković koji je poslednjih godina kao predstavnik Ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << saobraćaja vodio projekat, završena i sledi raseljavanje meštana sa parcela preko kojih će proći obilaznica.

Nakon toga bi konačno moglo da se krene i sa radovima.

Slavković nije više u projektu obilaznice; foto: JV arhivaPo svemu sudeći, on o tome neće više brinuti, jer je Grad Niš formirao novu radnu grupu koju će predvoditi pomoćnica gradonačelnice Vladislava Ivković. Sama gradonačenica kaže da je novu radnu grupu formiralo i Ministarstvo, a Slavković ističe da je želja Sotirovski bila da njega u projektu više ne bude.

Ne vodim više tu priču, gradonačelnica je odlučila da to neko drugi radi. Da ostanem tamo ja nisam hteo, jer nisam hteo studenta muzike da učim o saobraćaju. Proveo sam 7 godina na tom projektu i uradio veliku stvar. Nisam sa gradonačelnicom našao zajednički jezik - kaže Slavković.

Ističe da Sotirovski nije bila nadležna da ga menja, već je to na Ministarstvu saobraćaja koje nije donelo nikakvo rešenje o njegovoj smeni ili razrešenju.

Sotirovski, međutim, kaže da je vreme za mlađe.

Gospodin Slavković je otišao u zasluženu penziju i red je da taj važan posao preuzmu mlađi i istrajniji ljudi koji su sada na važnim pozicijama u Gradu sa kojih mogu da svakodnevno koordiniraju sa Ministarstvom, kako bismo taj važan posao što pre okončali - rekla je gradonačelnica Niša.

Sotirovski kaže da je vreme za mlađe; foto: JV / Vanja KeserIzmeštanje pruge iz centra Niša, kako kaže, zavisi i od elektrifikacije pruge Niš - Dimitrovgrad, a taj projekat je, tvrdi, u budžetu republike za 2021. godinu.

Uz Vladislavu Ivković, u u Radnoj grupi za realizaciju projekta obilazne železničke pruge u Nišu su i Tanja Obradović, glavni urbanista Grada Niša, Vladislav Marjanović, član Gradskog veća Grada Niša, Ružica Đorđević i Gordana Ranđelović Janićijević iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj, Sonja Stipsić i Jelena Matić iz Gradske uprave za građevinarstvo, Nemanja Milošević iz Kabineta gradonačelnika i Dragana Nenadov Stanković iz KLER-a.

Podsetimo, ideja da se pruga izmesti iz Niša starija je od dve decenije, ali je prvi konkretan korak bilo potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre 2 godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Prilikom jedne od poseta Nišu, ministarka Zorana Mihajlović obećala je potpisivanje ugovora za Evropskom investicionom bankom o kreditu od 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada. Najave su bile da će se sa tim krenuti 2020, a poslednje informacije su da bi obilaznica trebalo da bude gotova do 2025. kada bi mogla da se izmesti i pruga iz centra Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.