Nova pomoć države za kinesku kompaniju Šinju koja u Nišu još nije zvanično počela sa radom

Izvor: JužneVesti.com, 26.Okt.2021, 19:43

Nova pomoć države za kinesku kompaniju "Šinju" koja u Nišu još nije zvanično počela sa radom

Iako je najavljeno da će kineska fabrika Šinju u Nišu biti otvorena aprila 2021. godine i da će u prvoj fazi zaposliti 1.000 radnika, ni pola godine kasnije nije počela zvanična proizvodnja, a ni zapošljavanje. U fabrici su kineski radnici i nekoliko niških stručnjaka, pa iz KLER-a kažu da se radi test proizvodnja, a da će u punom kapacitetu krenuti naredne godine. Dok Nišlije čekaju nova radna mesta, država je odobrila i novu pomoć ovoj kompaniji u vidu 130 ari građevinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << zemljišta, u vrednosti od 29,1 milion dinara.

Prošle godine su nadležni u Nišu najavili da će fabrika led rasvete za automobilsku industriju Šinju biti otvorena aprila 2021. godine, ali to sezvanično nije desilo.

Šest meseci od najavljenog roka u fabrici još nema ni najavljenih 1.000 radnika, već, kako kaže Slobodan Čolaković iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, nekoliko kineskih i niških stručnjaka.

Oni su sad u nekoj probnoj proizvodnji, testiraju proizvode, testiraju mašine, rade sertifikaciju, pošto oni izvoze za Zapadnu Evropu i prave led farove za "bmw", "folksvgen" i sad im dolaze ti klijenti, testiraju se, sertifikuju se ti testni proizvodi. U stvari još nisu pokrenuli proizvodnju, oni planiraju za decembar ili januar mesec da krenu, najverovatnije decembra da krenu baš probnu proizvdnju, a 2022. da krenu punu proizvodnju - navodi.

Još nije otvoreno iako je bilo najavljeno; foto: T. TodorovićKrajem marta su imena pojedinih članova SNS sa stručnom spremom i matičnim brojem podeljena u Viber grupu Mesnog odbora SNS Ledena Stena, jer su tako ljudi kandidovani za posao upravo u fabrici Šinju. Podatke je tada tražilaodbornica Aleksandra Božanić koja je navela da oni ljude "samo šalju na testiranje za rad u fabrici".

U fabrici je počela test proizvodnja i zapošljeno je, kako tvrdi Čolaković, i nekoliko domaćih radnika.

Imaju svoje radnike i svoje trenere koje su doveli iz Kine, to je možda 15-20 njih, imaju i naše ljude koje su zaposlili koji su im bili potrebni kao inženjer zaštite na radu, neki elektroinženjer i te neke najosnovnije inženjerske pozicije su pokrili, ali nisu krenuli ni sa zapošljavanjima i to se očekuje u prvom kvartalu 2022. godine - dodaje.

Krajem 2022. godine trebalo bi da počne i druga faza, odnosno gradnja nove fabrike Šinju, navodi Čolaković, a ukupna investicija zajedno sa prvom fabrikom kod Leonija je 60 miliona evra.

Iako je ona jedna od vodećih svetskih kompanija, ipak nije izostala ni pomoć države.

Kako piše na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći, podrška koju je dobila kompanija Šinju je nešto preko 130 ari građevinskog zemljišta, odnosno više katastarskih parcela na lokaciji blizu KP doma - a to je prema proceni Poreske uprave 29,1 miliona dinara odnosno 247 hiljada evra. Prošle godine je već odobrena pomoć kroz podsticaje u vrednosti od 16,4 miliona evra.

Ukupan planirani iznos državne pomoći je 16.647.764,29 evra i obuhvata zbir tržišne vrednosti zemljišta koje se dodeljuje bez naknade (u iznosu od 29.131.456,00 dinara odnosno 247.764,29 evra) i subvencije koju Komisija ocenila kao usklađenu koju je dodelilo Ministarstvo privrede (u iznosu od 16.400.000,00 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan podnošenja zahteva za isplatu) - navode na sajtu.

Podsetimo, vest da fabriku u Nišu otvaraju i Kinezi prvi je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon toga su menjani planovi regualcije na ovom potezu, pa je tako premešten i put koji je tu prolzaio decenijama i spajao Ulicu Dimitrija Tucovića i naselje Rasadnik. Vlasnik parcela na kojima se gradi veći deo fabrike bila je beogradska firma. Kinezi su od njih kupili zemljište, a još tada je najavljeno da će im manji deo biti ustupljen od strane Grada.

Ova kompanija će u Nišu proizvoditi rasvetu za "bmw", “audi”, “reno”, “opel” i “folksvagen”, ali i industrije širom sveta.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.