Nišlije preko Deda Mraza mogu da zatraže informacije od javnog značaja

Izvor: JužneVesti.com, 02.Okt.2018, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nišlije preko Deda Mraza mogu da "zatraže" informacije od javnog značaja

Ulična akcija pod nazivom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” biće održana na Trgu kralja Milana u Nišu u četvrtak od 15 do 17 sati. Aktivisti pozivaju građane da se informišu o važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Povod za akciju su izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, za koje stručna javnost i poverenik Rodoljub Šabić >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tvrde da su svojevrsan “korak unazad” u pravima građana da imaju uvid u rad javnih institucija. Inicijativa za odbranu javnosti da zna performansom u Nišu skreće pažnju građanima da je važno da do toga ne dođe.

Na akciji ćete moći preko Deda Mraza da pošaljete pismo u kojem ćete tražiti određene informacije od javnog značaja, kao i da se na interesantan način informišete o vašem važnom građanskom pravu koje preti da bude ugroženo - pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja - navode organizatori.

Poručuju i da se od građana “očekuje da plaćaju i ne pitaju kako se troši njihov novac”.

Inicijativu za odbranu javnosti da zna, koja vodi kampanju "Srbija do informacija", pokrenuli su: Beogradski centar za bezbednosnu politiku, CRTA, Pravni skener, Građanske inicijative, Fondacija Slavko Ćuruvija,Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo.

Inicijativa je do sada, kako navode, okupila 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.