Niški većnici podelili resore

Izvor: JužneVesti.com, 28.Avg.2020, 11:08

Niški većnici podelili resore

Na prvoj sednici Gradskog veća koje je sastavila nova gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski podeljeni su resori. Nenad Stanković biće zadužen za planiranje i izgradnju, Branislav Kačar zadržaće sport i omladinu, a Adriana Anastasov vodiće kulturu i turizam, oblast koju je gradonačelnica označila kao prioritet jer, kaže, do sad nije dobro iskorišćena.

Prva sednica Veća trajala je 10 minuta, a imala je dve tačke - podelu zaduženja i tekuća pitanja.

Gradsku >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vladu, kako je mnogi nazivaju, čini 9 većnika, njihova imena poznata su od petka, ali ne i resori. U odnosu na prošli sastav Veća, jedini je ostao Branislav Kačar, a sada nema posebnog resora za zdravstvo.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski najavila je uskoro i izbor pomoćnika koji će pokriti nedostajuće resore i oblasti.Prva sednica novog Veća; Foto: JV

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović biće posebno zadužena za socijalnu zaštitu.

Većnici i resori:

Slobodan Ranđelović - poljoprivreda. Dolazi sa mesta pomoćnika direktora Studentskog centra.

Sonja Milojković - zaštita životne sredine. Dolazi iz Gradske uprave.

Adriana Anastasov - kultura i turizam. Dolazi sa mesta predsednice Skupštine Palilule.

Nenad Stanković - planiranje i izgradnja. Dolazi sa mesta portparola Direkcije za javni prevoz.

Marija Ranđelović - obrazovanje. Dolazi sa mesta direktorke Narodnog univerziteta.

Predrag Stojanović - finansije. Vodio finansije u Nišavskom upravnog okrugu.

Vladislav Marjanović - privreda, investicije i regionalni razvoj. Profesor na fakultetu.

Miroslav Đokić - saradnja sa gradskim opštinama, inspekcijama i javno- komunalnim preduzećima. Bio je opštinski većnik u Niškoj Banji.

Branislav Kačar - omladina i sport. Dosadašnji većnik.

Resor kulture u prošlom mandatu bio je samostalan, nekada je bio spajan sa poljoprivredom, a danas sa turizmom.

Upravo je turizam gradonačelnica označila kao razvojnu šansu, do sada nedovoljno iskorišćenu.

Na nečemu što treba svakako da radimo, a nismo do sad dovoljno radili jeste turizam. To je pokretač privrede. Onog trenutka kada aerodrom proradi, kada se granice otvore, mi očekujemo veliki broj turista. Turisti jesu zamajac privrede ovog kraja, odnosno turizam. Mislim i smatram da nismo dovoljno iskoristili ono što nam je priroda dala, što su nam ljudi ostavili koji su živeli u ovom gradu i na tome bi trebalo bazirati razvoj grada - kaže Sotirovski.

Gradonačelnica je najavila rebalans budžeta do kraja godine, a navodi da je punjenje budžeta usporila epidemija korona virusa. Pored javne kase, kao šansu za razvijanje grada označeni su i projekti, donacije i prekogranična saradnja.

Razmišljamo na koji ćemo način da popunimo budžet koji je ispraznila korona - navodi Sotirovski.

Prethodni mandat gradonačelnika Darka Bulatovića obeležilo je insistiranje na sređivanju javnih finansija i fiskalnoj štednji, osim u poslednjoj godini mandata kada je izdvojeno mnogo više novca za ulice i infrastrukturu, a Sotirovski navodi da će u njenom mandatu biti i štednje i razvoja.

Kapitalne nacionalne investicije koje je najavila u ekspozeu vidi kao stvaranje dobrog poslovnog ambijenta za Niš.Preuzela rukovođenje Nišom; Foto: M. Z.

Kada vi napravite jedan dobar poslovni ambijent, možete očekivati i investitore. Kada oni dođu, zaposle domaću operativu, vi na taj način imate zaposlene ljude, imate porez na njihove zarade što takođe puni budžet. Istovremeno kad radnici dobiju posao, deo njihovih plata vraća se u budžet. Stvaranje poslovnog ambijenta jeste nešto što grad vodi napred, nikako nazad - objašnjava Sotirovski.

Prema rečima gradonačelnice, buduće sednice Gradskog veća održavaće se četvrtkom, osim u vanrednim slučajevima. Redovne sednice četvrtkom su, inače, i manir zasedanja Vlade Srbije.

Podsetimo, Dragana Sotirovski izabrana u petak za prvu gradonačelnicu Niša.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.