Niški slikar Perica Donkov dobitnik nagrade Politike za najbolju izložbu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jan.2020, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški slikar Perica Donkov dobitnik nagrade "Politike" za najbolju izložbu

Za izložbenu postavku "Slepa vera" poznati niški slikar i profesor Perica Donkov dobio je Politikinu nagradu za najbolju izložbu u 2019. godini. Donkov je svoja dela opisao kao "bekstvo od patologije vremena i sunovrata svih vrednosti, te njegovo oslobađanje od privida kojim smo okruženi".

Slikar Donkov je 77. dobitnik nagrade koju Politika dodeljuje za najbolju izložbu u prethodnoj godini, navode na portalu Seecult, a predstavio je u Kući legata u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << prošle jeseni.

Žiri je istakao da je on jedan od najizrazitijih slikara neoenformela u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Takođe navode da je profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, koji godinama radi predano i energično.

Žiri Politikine nagrade naveo je u obrazloženju da se u kontekstu njegovih dela prepoznaje svest o ugroženosti pojedinca, o egzistencijalnoj teskobi savremenog čoveka, o otuđenju, destrukciji i opštoj nesigurnosti - dodaju.

Nagrađen je za izložbu nazvanu "Slepa vera" na kojoj je predstavio ciklus slika na kojima je radio od 2016. do 2019. godine. Između ostalog se navodi da je izložbu učinio "svojevrsnim svetim mestom umetnikovog univerzuma sa kojeg je moguće stvoriti uslove za stvarno življenje u ne tako gostoljubivom okruženju".

Prema rečima Donkova, na semantičkom nivou to je dalja razrada slike kao skloništa, bekstva od patologije vremena i sunovrata svih vrednosti, te njegovo oslobađanje od privida kojim smo okruženi - navode na portalu.

Žiri je jednoglasno odlučio da slikar iz Niša dobije priznanje za najbolju izložbu, a odlučivali su istoričari umetnosti Ljiljana Ćinkul, Gordana Dobrić, Una Popović, Saša Janjić (predsednik) i urednica Kulturnog dodatka Politike Marija Đorđević.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.