Niški inovator o univerzalnom poljoprivrednom robotu: Investicija isplativa već za 5 godina

Izvor: JužneVesti.com, 06.Feb.2023, 14:13

Niški inovator o univerzalnom poljoprivrednom robotu: Investicija isplativa već za 5 godina

Ulaganjem u tehnologiju i robotiku, srpskim poljoprivrednicima olakšaće posao, vratiti motavaciju, i rešiti gorući problem nedostatka radne snage, tvrdi niški inovator Nikola Velčev, jedan od tvoraca robota pastira i višenamenskog poljoprivrednog robota.

Ideja za razvoj univerzalne poljoprivredne robotske platforme, nastala je nakon istraživanja koje je, kako Velčev kaže, potvrdilo njihove pretpostavke da na tržištu ne postoji tehnologija koja će zadovoljiti sve potrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << poljoprivrednicima.

Uvođenjem robotike u poljoprivredu, osim lakšeg obavljanja poljoprivredne delatnosti dovešće i do smanjenja troškova i povećavanja prihoda. Ako poljoprivreda mladim ljudima postane zanimljiva i pruži mogućnost za normalan, kvalitetan i zdrav život, smatramo da će se deo mladih okrenuti poljoprivrednom biznisu - kaže Velčev.

Ulaganjem u tehnologiju i robotiku, srpskim poljoprivrednicima olakšaće posao, vratiti motavaciju, i rešiti gorući problem nedostatka radne snage; foto: Nikola Velčev, privatna arhiva Proizvodnja poljoprivrednih robota nalazi se u razvojnoj fazi u svetu, jer je tržište poslednjih godina okrenuto isključivo vojnom sektoru, tvrdi Velčev i dodaje da univerzalni robot na kojem trenutno rade, uz promenu nastavaka može obavljati delatnosti od sađenja, čupanja korova, sejanja, branja plodova do košenja trave, te da je prednost takvih platformi pre svega cena, jer se trenutno u prodaji mogu naći specijalizavani roboti za obavljanje samo jedne, konkretne, delatnosti.

Cena univerzalnog robota koja obavlja više delatnosti je mnogo niža od cene većeg broja specijalizovanih robota. Prednost je i jednostavnost upotrebe. Korisniku je mnogo lakše da prođe obuku i nauči da upravlja jednim univerzalnim robotom. Naš plan je da univerzalnost proširimo i van granica poljoprivrede, na železnicu, vatrogasce, službe spašavanja - kaže Velčev.

Iako je cena takvih univerzalnih robota povoljna, ipak je za mnoge poljoprivrednike nedostupna, međutim, kako Nikola Velčev iz “Coming Computer Engineering”-a kaže, da bi ulaganjem u takvu tehnologiju, srpskim poljoprivrednicima investicija bila isplativa već posle 5 godina. Prelaskom na serijsku proizvodnju, očekuje da će cena njihovih robota biti 50% niža, te da bi dobijanjem neophodnih sertifikata mogli da se nađu na listi subencionisane opreme, što će omogućiti i manjim privrednim gazdinstvima nabavku robota.

Istraživanje koje je, kako Velčev kaže, potvrdilo njihove pretpostavke da na tržištu ne postoji tehnologija koja će zadovoljiti sve potrebe poljoprivrednicima ; foto: Nikola Velčev, privatna arhiva Iako je ovakva tehnologija u inostranstvu finansijski dostupnija, Nikola smatra da će nakon demonstracija u realnim uslovima poljoprivrednici imati priliku da kroz upravljanje robotima moći da se uvere u jednostavnost rukovanja, ali i da uvide sve potencijale korišćenja robota, kako bi oni postali normalna pojava na srpskim njivama.

Projekatu “Agrar”, univerzalne poljoprivredne robotske platforme, prethodio je robot pastir “RoboShepard” koji bi razvijanjem žičanih ograda vodio životinje na ispašu i rešio problem nedostatka radne snage, ali i obezbedio što kvalitetniju ispašu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.