Niški aerodrom: Od preuzimanja države ulaganja 256 miliona dinara

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jan.2019, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niški aerodrom: Od preuzimanja države ulaganja 256 miliona dinara

Od avgusta meseca kada je Aerodrom “Konstantin Veliki” prešao u ruke Republike, za finansiranje opreme, projekata i redovnog poslovanja država je izdvojila 256 miliona dinara, navode iz niške vazdušne luke. Vozilo za odleđivanje i oprema za zimsku zaštitu piste stižu krajem februara u Niš.

Iako u javnosti, a naročito u onoj koja se protivila predaji niškog aerodroma, postoji uverenje da država ne ulaže ništa, iz rukovodstva niške vazdušne luke iznose drugačije >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << podatke.

Kupovina zimske opreme za pistu, kako kažu, ide preko računa Aerodroma Srbije, gde je uplaćeno 70 miliona dinara.

Sproveden je postupak javne nabavke i izabrani ponuđači, a planirana oprema će biti isporućena Aerodromu “Konstantin Veliki” i puštena u rad početkom februara 2019. - kažu iz aerodroma.

Inače, preduzeće Aerodromi Srbije osnovano je februara 2016, a u poslednjem objavljenom i javno dostupnom finansijskom izveštaju na sajtu APR, u 2017. godini prijavili su gubitak od 4.500 dinara.

Da bi se poboljšala bezbednost, prema uputstvima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, JP Aerodrom Niš dobio je, kako navode, ukupno 110 miliona dinara.

Najveća stavka opreme je kompleksno vozilo za čišćenje snega i prvi put se kupuje za aerodrom u Nišu nova oprema za čišćenje snega (teški kamion sa raonikom i prikolicom na kojoj su četka i duvač vazduha za kvalitetno čišćenje snega u jednom prolazu – oprema koja predstavlja standard za aerodrome zbog efikasnosti i kvaliteta čišćenja poletno-sletne staze) - objašnjavaju iz ovog preduzeća.

Ipak, ako prihodi aerodroma budu zadovoljavajući, ovaj novac umesto za zimsku opremu, biće iskorišćen za nabavku i ugradnju prilaznih sredstava, kako bi se poboljšali uslovi za sletanje pri magli. Time bi se, kako objašnjavaju, smanjio broj slučajeva preusmeravanja aviona na druge aerodrome, kada je smanjena vidljivost u Nišu.

Pored pomenutog, iz ove sume će se finansirati radovi na izgradnji propisane ograde oko aerodroma sa patrolnim putem i investiciono održavanje poletno-sletne staze (zalivanje namenskom bitumenskom smesom inicijalnih oštećenja što omogućava produženje veka upotrebe). Takođe obnovićemo amortizovanu opremu i zaštitna odela za spasilačko-vatrogasnu službu - navode iz aerodroma.

Opozicioni poslanik Milan Lapčević tvrdio je u Skupštini Srbije da niškog aerodroma nema u republičkom budžetu za ovu godinu, međutim, sa Aerodroma tvrde drugačije.

Vlada Srbije treba da odobri Program poslovanja niškog aerodroma, a u njemu je predviđeno kako će niška vazdušna luka potrošiti dodatnih 76 miliona dinara, predviđenih upravo, kako kažu, iz budžeta Republike Srbije za redovno poslovanje aerodroma u 2019.

Ukupna vrednost svih pomenutih subvencija je 256 miliona dinara - napominju iz Aerodroma.

Podsetimo, niški aerodrom je juna prošle godine prešao u vlasništvo Republike i pored negodovanja jednog dela Nišlija i brojnih protesta protiv poklanjanja aerodroma. Krajem septembra Wizz air je saopštio da ukida let za Malme sa niškog aerodroma, što je dovelo do bure u javnosti, na koju su iz Ministarstva saobraćaja reagovali saopštenjem da je to odluka avio-kompanije, te da će Vlada uložiti 180 miliona dinara u "Konstanin Veliki" do kraja 2018. godine.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.