Niška Toplana planira da nekoliko kotlarnica sa mazuta i lož-ulja prebaci na biomasu

Izvor: JužneVesti.com, 23.Apr.2021, 16:37

Niška Toplana planira da nekoliko kotlarnica sa mazuta i lož-ulja prebaci na biomasu

Biomasa je trenutno ekološki najpoželjniji energent jer najmanje zagađuje vazduh, a niška Toplana je, kako je rekao direktor Predrag Milačić, pokrenula ideju da 3 kotlarnice prebace sa mazuta i gasa na biomasu. Projekat bi realizovali sa privatnim partenrom, a odobrenje da nastave sa tim planom dali su i niški odbornici.

Kotlarnice PMF, Mika Antić i Krivi vir mogle bi da pređu na biomasu kada se projekat javno-privatnog partnerstva koji je predvidela niška Toplana okonča. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Milačić je na sednici Skupštine pojasnio da je ovo samo početak ideje koja bi za krajnji cilj imala čistiji vazduh i uštedu para.

Mi smo se u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja opredelili da na mestima gde je to moguće, jer inicijalna kalkulacija pokazuje da je isplativo, da preko javno-privatnog partnerstva izvršimo supstituciju dela proizvodnje toplotne energije. Na te tri lokacije su se do sada koristili i lož-ulje i mazut i gas. Da privatni partner uloži u izgradnju novih kotlarnica koje bi kao energent koristile biomasu - rekao je Milačić.

Ideja je, kako je pojasnio direktor Toplane, da postrojenja izradi privatni partner i da se ugovorom obaveže za količinu toplotne energije koju bi predavao javnom preduzeću, a ono bi snabdevalo korinsike.

I da se uloženi novac vrati kroz razliku u ceni proizvodnje energije preko dosadašnjih energenata i preko biomase - rekao je direktor.

Reč je o drvnoj biomasi koja se, u ovom trenutku, ocenjuje kao ekološki najprihvatljivija.

Radi se o obnovljivom izvoru energije. Ima znatno manje emisije štetnih materija naročito u odnosu na mazut i lož ulje. Dosta je jeftiniji energent u ovom trenutku od mazuta i lož-ulja, a neznatna razlika u ceni je u odnosu na gas - pojašnjava Milačić.

Pored toga, kako kaže, svi energenti koji se danas koriste su iz uvoza, a sa biomasom bi se razvijala lokalna zajednica, jer bi nju kupovali od fabrika iz neposredne okoline Niša.

Odbornici su ovu inicijalnu ideju podržali, a sledi, kako se čulo na sednici parlamenta, dug put do konačne ralizacije.

Urađena je najosnovnija kalkulacija, a sledi formiranje stručnog tima koji bi predložio projekat. Tokom svog rada bi se i pokazalo da je projekat opravdan u smislu da može da bude realizovan. Onda bi to išlo na Komisiju za javno-privatno partnerstvo, pa onda sledi javna nabavka, konačna realizacija i sklapanje ugovora - zaključio je Milačić.

Podsetimo, niška Toplana trenutno ima 16 toplotnih izvora. Od toga 7 koristi gas kao energent, 8 mazut i jedna lož ulje. Prvih 7 proizvode oko 95% toplotne energije, a ostalih 9 ispod 5%, ali ideja je da se i one oslobode neekoloških goriva.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.