Niška Slobodna zona - film o Areti Frenklin otvara festival

Izvor: JužneVesti.com, 05.Nov.2019, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška "Slobodna zona" - film o "Areti Frenklin" otvara festival

Festival koji stavlja Niš na kulturnu mapu Evrope i jedan od retkih na kome se mogu videti angažovani filmovi - Slobodna zona, počinje 7. novembra, a za 5 dana koliko traje, publika će moći da vidi 11 filmova koji se bave gorućim problemima današnjice. Na otvaranju će biti prikazan dokumentarac o Areti Frenklin, ali niška publika neće moći da vidi film o spašavanju dece iz Jasenovca - Dnevnik Diane Budisavljević.

Otvaranje jubilarne 15. Slobodne zone >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je u četvrtak, 7. novembra, kada će publika moći da pogleda film Areta Frenklin - Amazing Grace koji svedoči o 48 sati snimanja najuspešnijeg gospel albuma u istoriji.

Urednik filmskog programa u Niškom kulturnom centru Dejan Dabić kaže da je on tek skoro ugledao svetlost dana, kako zbog digitalne tehnologije, tako i zbog činjenice da Areta nije bila zadovoljna snimkom. Njena porodica je ipak pristala da on bude objavljen, pa će njime biti i otvorena Slobodna zona.

Od petka će svakodnevno na repertoaru biti po dva filma, među njima dokumentarci i dugometražni igrani filmovi, a projekcije su od 18 i od 20 sati u bioskopu "Cineplexx".

Pored dokumentarca sa otvaranja, Dabić preporučuje i film Jadnici.

To je francusko ostvarenje koje je ove godine izazvalo senzaciju i dobilo nagradu za režiju na festivalu u Kanu, a dešava se u predgrađu Pariza gde je Igo pisao svoje Jadnike, pre recimo 150 godina, u predgrađu gde je odrastao jedan od najboljih fudbalera današnjice Kilijan Mbape. Sve to ima veze sa ovim filmom koji je zapravo savremena priča o odnosu policije prema lokalnom stanovništvu i svim tim problemima i tankoj liniji između legalnog i ilegalnog - kaže Dabić.

Ipak, publika u Nišu neće moći da pogleda dugo očekivani i višestruko nagrađivani film Dnevnik Diane Budisavljević, a kako pojašnjava koordinator Slobodne zone u Nišu Dragan Đorđević, tako su odlučili srpski koproducenti filma i on će premijerno biti prikazan na festivalu, ali samo u Beogradu.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Borba za istinu i kulturu sećanja", a Đorđević ističe da će publika moći da vidi filmove koji se bave važnim problemima i čuće više o temama koje se ne obrađuju u mejnstrim medijima.

To su uticaj neoliberalnih politika na osnovna ljudska prava, porast desnice i kod nas i u Evropi, izražene socijalne tenzije. Filmovi Slobodne zone će pre svega ponuditi informacije o tim temama i problemima gledaocima, jer smo svesni da je javni prostor prepun lažnih vesti, da je dezorijentacija građana politički program i postupanje onih koji imaju moć, a istovremeno uz te odgovore ja mislim i motivisati gledaoce filmova da se i sami preispitaju, da preispitaju neke svoje stavove o tim temama i ono što filmovi Slobodne zone ove godine pre svega žele je borba za istinu i borba za kulturu sećanja - priča Đorđević.

Karte za festival su u prodaji i za otvaranje koštaju 200 dinara, dok su za ostale projekcije filmova ulaznice 150 dinara.

Kompletan program možete pogledati ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.