Niška OŠ “Car Konstantin” postala eko-škola

Izvor: JužneVesti.com, 12.Dec.2019, 13:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška OŠ “Car Konstantin” postala eko-škola

Podizanjem zelene zastave koja će ubuduće da se vijori pored Osnovne škole “Car Konstantin” - ozvaničeno je priznanje za eko-školu koju su dobili zbog brojnih aktivnosti i radionica kojima podižu svest najmlađih o značaju zaštite životne sredine. Ubuduće će učenici, nastavnici, ali i roditelji nastaviti da recikliraju i brinu o planeti, kako bi sačuvali važno priznanje “zelene škole”.

Direktorka škole Gordana Milošević kaže da više od godinu dana imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << akcije koje su bile namenjene da deca steknu naviku brige o životnoj sredini, a sve to im je obezbedilo status eko-škole. Priznanje za to je i zelena zastava koja je podignuta pored zgrade škole i koju će naredne dve godine braniti daljim ekološkim akcijama. Zelena zastava će ubuduće da se vijori u dvorištu škole; foto: JV

Mi nismo jedina eko-škola u Nišu, ali smo jedna od malobrojnih, ali tim pre želimo da budemo povod za druge svoje kolege i škole da se i oni više bave ekologijom, održivim razvojem i zdravim stilovima života i na nastavi kako bi smo kod dece podigli svest o tome - dodaje direktorka.

Zorica Ivanović je bila koordinator eko-škole i kaže da je ovo priznanje zasluga celog kolektiva, dece, kao i roditelja. Zastavu su simbolično podigli juče, na Međunarodni dan planina. Zelena zastava će ubuduće da se vijori u dvorištu škole; foto: JV

Da bismo taj status zadržali i obnovili ga nakon dve godine, sada moramo da odemo i korak dalje u očuvanju životne sredine - dodaje.

Njihova tema na kojoj su najviše radili je reciklaža, pa su učili decu koliko je važno da se otpad sakuplja, sortira i reciklira.

Ozvaničenje priznanja eko-škole, đaci su obeležili priredbom - hor škole je izveo himnu "Planeta", pročitani su kodeksi eko-škole, učenici su govorili ekološke pesme pesnikinje i ekologa Lele Stojanović, koja je ovom prilikom bila specijalni gost škole. Dramska sekcija mlađih razreda je izvela ekološku predstavu "Bacaj otpad gde je znak, tako radi dobar đak" učiteljice Dragoslave Veselinović. Najmlađi su imali i modnu reviju na kojoj su nosili modele od reciklažnih materijala koje im je pripremila vaspitačica Dušica Đorić.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.