Niš domaćin dečijeg festivala u plesu i pevanju Srbija u ritmu Evrope

Izvor: JužneVesti.com, 17.Maj.2018, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš domaćin dečijeg festivala u plesu i pevanju "Srbija u ritmu Evrope"

Dečiji muzički festival “Srbija u ritmu Evrope” ove godine se održava u Nišu, zahvaljujući timu koji je prošle godine pobedio na ovom takmičenju. Sredinom juna deca iz 22 grada iz Srbije pevaće i igrati u ritmu zemalja Evrope, kao i Izraela i Australije, te su njihovi ambasadori posetili ovaj grad i upoznali se sa takmičenjem i domaćinom.

Nišlije Dušan Mančić i Sanja Kostić sa svojim timom su prošle godine pobedili na ovom muzičkom takmičenju, koje je koncipirano >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tako da deca iz Srbije predstavljaju neku evropsku zemlju i pevaju na njihovom jeziku. Doček ambasadora pred takmičenje "Srbija u ritmu Evrope"; foto: JV

Zahvaljujući njima, Niš je domaćin ovog muzičkog takmičenja za decu, što im je, kako kaže Kostićeva, velika čast.

Stvorili smo divne uspomene za ceo život. To je predivno iskustvo i veoma nam je drago što smo tako veliki i bitan festival doveli u naš grad - dodaje Kostićeva.

Na ovogodišnjem muzičkom takmičenju u Nišu, oni će predstavljati Srbiju, a kažu da će pevati pesmu Danice Krstić “Suze za kraj” i da se uveliko pripremaju za to.

Takmičenje će najverovatnije biti održano u hali “Čair”, a deca iz 22 grada iz Srbije nastupiće 16. juna i ko bude pobedio otputovaće u evropsku državu koju bude predstavljao. Doček ambasadora pred takmičenje "Srbija u ritmu Evrope"; foto: JV

Direktor programa “Srbija u ritmu Evrope” Igor Karadarević kaže da su ove godine ambasadori Izraela i Australije izrazili želju da deca pevaju i pesme iz njihovih zemalja, na njihovom jeziku, te postoji mogućnost da deca otputuju i tamo.

Samo takmičenje ima cilj da se deca druže, pevaju, igraju i upoznaju kulturu drugih zemalja.

Cilj je i podsticanje, razvijanje i prepoznavanje mladih talenata u Srbiji. Za njih se glasa SMS-om, cela Srbija, u živom televizijskom prenosu. Glasa uživo žiri gradova koji učestvuju - dodaje Karadarević.

Mesec dana pred takmičenje, Niš je posetilo više od 20 ambasadora zemalja čije pesme će đaci iz Srbije pevati. Doček ambasadora pred takmičenje "Srbija u ritmu Evrope"; foto: JV

Ambasador Švedske Jan Lundin je posebno istakao to što deca kroz pesmu i igru na ovom muzičkom takmičenju, mogu da upoznaju i Evropsku uniju.

Mi smatramo da je izuzetno bitna omladina, da sazna malo više o Evropskoj uniji. Mislim da će oni kroz muziku to i da saznaju, da je Evropska unije raznovrsna i da tamo ima mesta za svakoga, za svaku kulturu, identitet, ali i druženje. Nadamo se da će Srbija jednog dana biti deo tog druženja i “Srbija u ritmu Evrope” je blagi početak toga - ističe Jan Lundin.

Ambasador Kipra Konstantinos Elijades je naveo da je ovaj festival, koji se organizuje već 10 godina, dobra inicijativa, pre svega zato što pevajući na jeziku države "čije boje brane", deca mogu da nauče nešto novo i razmene iskustva. Doček ambasadora pred takmičenje "Srbija u ritmu Evrope"; foto: JV

Uz to se druže sa svojim vršnjacima iz drugih gradova u Srbiji, dodaje, a ako pobede mogu i da posete neku od zemalja.

Deci u Srbiji možemo da približimo zemlje Evrope, kao i Australije, Izraela i Turske, deci ovde u Srbiji. Odlična je prilika što pobednički tim može da poseti zemlju koju je predstavljao i da se upozna sa njenom kulturom, identitetom, što je još jedna pozitivna stvar - dodaje Elijades.

Kako bi se pred takmičenje promovisao grad domaćin, u Nišu je danas organizovan prijem za ambasadore dvadesetak zemalja čije će pesme deca pevati, a među njima su, osim Kipra i Švedske, bili i ambasadori Slovačke, Belgije, Hrvatske, Danske i drugi zvaničnici iz Srbije.

Dočekali su ih mladi u narodnim nošnjama sa hlebom i solju, kao i gradonačelnik Darko Bulatović, koji je rekao da je dolazak ambasadora i drugih zvanica značajno za Niš, za koji je rekao da je "grad budućnosti". Doček ambasadora pred takmičenje "Srbija u ritmu Evrope"; foto: JV

Niš je pre svega carski grad, grad dobrih ljudi, dobrih domaćina, pozitivne atmosfere i što je možda najznačajnije rekao bih grad perspektive razvoja, grad budućnosti - rekao je Bulatović.

Podsetimo, veliko muzičko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola u pevanju i igranju trebalo bi da okupi oko 200 đaka iz cele Srbije, a kako je ranije rečeno, iz gradske kase Niša će za organizovanje manifestacije biti izdvojeno 4 miliona dinara.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.